Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Második gyerekre köteleznék a kínaiakat

2015.02.13. 14:50

Több mint harminc évvel azután, hogy Kína egy gyerekben szabta meg az utódok felső határát, az ország dilemma elé néz: társadalma nagyon gyorsan öregszik, és a nemek is egyensúlya is felborult. A születésszabályozásért felelős hivatalnokok most elég nagy hátraarcot csinálnának: egy helyett arra kényszerítenék a párokat, hogy kötelezően vállaljanak még egy gyereket.

Annak ellenére, hogy az emberek kényszerítése a gyerekvállalásra még több problémát okozhat, mint ennek megtiltása, pontosan ez az, amit Sanhszi tartomány születésszabályozásáért felelős hivatalnoka javasolt.

Az évtizedes egygyerekes szabály eltorzította Kína populációját: öregebbek, és sokkal több fiú született mint lány, mert sok pár biztosra ment, mindenképpen fiút akartak. Az öregedés megterheli a kínai nyugdíjas rendszert, a nemi különbségek miatt pedig a férfiak nehezen találnak feleséget. 

Románia az 1960-as években már megpróbálkozott ilyesmivel, akkor a kommunista párt betiltott minden abortuszt és születésszabályozást, arra kényszerítette a nőket, hogy sok gyereket vállaljanak. A program katasztrófa volt, megnőtt a csecsemőhalandóság, és sok nő földalatti abortuszklinikákon halt meg.