Ritka bálna vetődött partra Ausztráliában

2015.04.14. 10:15

Egy igen ritka sziláscet-fajta, egy Omura-bálna vetődött partra Ausztrália nyugati részén, miután az Olwyn trópusi ciklon végigsöpört a térségen. Ez a második alkalom, hogy Omura-bálnát láttak Ausztráliában. A tengerbiológusok számára ez nagy esemény, mert így alaposan megvizsgálhatják a ritka faj jellegzetességeit, illetve a regionális eloszlására vonatkozó ismereteket is bővíthetik.

Az Omura-bálnát 2003-ban azonosították – amíg nem tudták, hogy külön fajról van szó, egyszerűen a sziláscetek közé sorolták. Azóta kiderült, hogy az áramvonalas bálna csontvázának számos olyan jellegzetessége van, amik megkülönböztetik a többi fajtársától.

Az Omura-bálnák életmódjáról keveset tudunk. Az eddigi ismeretek alapján úgy vélték, a bálna csak a trópusi és szubtrópusi vizekben él meg. Ausztrália környékén még nem látták őket: az azonosított példányokat többnyire a Japán-tengeren és a Salamon-tengeren látták. Ugyanakkor tény, hogy Ausztrália kedvelt úticélja a partra vetődő tengeri ritkaságoknak.

A faj azonosítása óta csak néhány élő bálnát észleltek, így nehéz megmondani, hogy mekkora lehet a faj egyedszáma, és merre vannak a természetes élőhelyeik.  • Tippek
  • Személyi kölcsön