11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

2015-ben is átadják a Bolyai-díjat

2015.04.23. 09:27

15 évvel ezelőtt adták át az első Bolyai-díjat a tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréseként. A mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság idén ismét odaítéli a 100 ezer eurós elismerést, amelyet május 17-én a Magyar Tudományos Akadémián adnak át. A Bolyai-díj a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés.

A díj mélyen beágyazódott a tudományos közéletbe, úgy hisszük, nem csupán aspirációnk ez, de ténylegesen is a magyar Nobel Díjként tartják számon a szélesebb értelmiségi közvéleményben.

– mondta Dr. Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, illetve a Szegedi Tudományegyetem rektora az alapítvány közleménye szerint.

A Bolyai-díjat magántőkéből hozták létre abból a célból, hogy kétévente olyan magyar állampolgárságú, illetve magyar származású személyt díjazzanak, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén. Az elismerés tudományterülethez nem köthető, egy 15 tagú független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök. 2015-ben a T-Systems Magyarország is a kezdeményezés mellé állt.

Az első Bolyai-díjat dr. Freund Tamás neurobiológus kapta, majd a sorban követte dr. Roska Tamás informatikus, dr. Bor Zsolt fizikus, dr. Lovász László matematikus (a Magyar Tudományos Akadémia elnöke), dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, dr. Perczel András vegyész, és Nusser Zoltán neurobiológus.  • Hírek
  • Bankszámla