Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Megtalálták a hatodik ízt

2015.07.21. 15:43

Amerikai szakemberek azonosították a zsír ízét, amely hatodikként csatlakozott a keserű, az édes, a sós, a savanyú és az umami alapízek mellé - írja az MTI. A felfedezés kulcsszerepet játszhat az elhízás és a szívbetegségek elleni harcban, valamint a hatékony zsírpótlók előállításában.

A tudósok a zsír alapvető építőköveit jelentő nem-észterezett zsírsavak (NEFA), azaz szabad zsírsavak ízérzetét vizsgálták. Az önkéntesek bevonásával végzett teszteken orrcsipeszt adtak a résztvevőkre, majd azonos állagú - tehát csak ízében különböző - mintákat, köztük nem-észterezett zsírsavakat kóstoltattak velük.
 

Az eredmények alapján a résztvevő nők és férfiak teljesen egyedinek, a többi íztől eltérőnek érezték a zsír ízét. Richard Mattes, az amerikai Purdue Egyetem táplálkozási kutatóközpontjának vezetője szerint sokan

keserűként vagy irritálóként és egyértelműen kellemetlenként írták le.

A szakember szerint a vizsgálatot nehezítette, hogy nem létezik pontos, tudományos leírása az érzéki benyomásnak. 

Mattes szerint a zsír ízének azonosítása egy sor jelentős egészségi előnnyel jár. A zsír nagy mennyiségben taszítóvá, kis mennyiségben vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, éppúgy, ahogy a keserű íz önmagában kellemetlen, ám megfelelő mennyiségben növelheti a bor és a csokoládé nyújtotta ízélményt.

A jelenlegi zsírpótlók nem igazán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel állagukban ugyan igen, de ízükben nem hasonlítanak a zsírra. Az ételválasztásunkat gyakran az olyan emlékeinkre alapozzuk, hogy miként éreztük magunkat egy-egy ennivaló elfogyasztása után, és a zsír íze talán hozzájárul ezekhez a gondolattársításokhoz.

Az erről szóló tanulmányt a Chemical Senses című folyóiratban közölték.