Lélegzetállító képeket készített a NASA a Plutóról

2015.09.10. 22:23

Új képeket tett közzé a NASA a Plútóról, amiket a New Horizons űrszonda készített, amikor megközelítette a törpebolygót. Ezeket a felvételeket is a szonda LORRI-típusú kamerája készítette fekete-fehérben, mint a két hónappal ezelőtt publikáltakat. Később azonban ezek is megjelenhetnek színesen, köszönhetően egy másik kamerának a RALPH űrszondán. A New Horizons űrszondának köszönhetően a tudósoknak például már sikerült megállapítani a bolygó pontos átmérőjét (1473 mérföld).

Ez azonban még mindig csak a töredéke az információnak, az adatok 95 százaléka még mindig az űrszondán van. A New Horizons csapata ebben a hónapban kezdett el letölteni mindent, de a teljes adathalmaz megszerzése több mint egy évet vesz igénybe, mivel ilyen messziről másodpercenként 1-4 kilobájt sebességgel jön le bármi.

A kutatók igyekeznek folyamatosan új képeket kiadni, de közben már másra is figyelnek. A Kuiper-övben található 2014 MU69 nevű, 30-45 kilométer átmérőjűre saccolt égitestet próbálják megközelíteni, ami egymilliárd mérföldre található a Plútótól.  • Hírek
  • Hírek