Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Sikeres volt a SpaceX startja, de nem tudott leszállni a vízre

2016.01.17. 21:49 Módosítva: 2016.01.18. 18:08

Sikeresen fellőtte a SpaceX rakétája a NASA Jason-3 műholdját, de a tengeri platformra való visszaereszkedés már nem jött a tervek szerint össze -  írja a Gizmodo.

A NASA külsős űrtaxijának számító cég egy újabb Falcon–9-es rakétát lőtt fel a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról.

Ez a rakéta állította pályára az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal féltonnás Jason-3 műholdját, ami a tengerszint változását elemzi és az óceánok áramlását figyeli. Bár a fellövés sikerült, a visszatérés már nem annyira: a rakétának ugyanis a egy Csendes-óceánon hánykolódó platformra kellett volna visszaereszkednie, függőlegesen, de a végén eldőlt. A precíz, és egyelőre még mindig nehezen kivitelezhető manőver valahogy így nézett volna ki:

A vezérigazgató a Twitterén közölte: egyáltalán nem olyan egyszerű feladat egy rakétával leszállni egy stégre, mivel a felület elég kicsi, és hiába áll rá függőlegesen a rakéta, a hullámzástól bármikor felborulhat. Musk a rakétával tengeri platforma való leszállást ahhoz hasonlította, amikor a vadászpilótáknak nem a reptér betonkifutójára, hanem egy repülőgép-hordozóra kell leszállniuk.

Elon Musk  tervei szerint idén a Falcon–9-et ha nem is felváltaná, de kiegészítené a Falcon–9 Heavy, ami leegyszerűsítve három Falcon–9 összekötözve, az űrsikló teherbírásának több mint kétszeresével, de a sikló költségeinek töredékéért.

Bár az újrafelhasználható rakétájuk eddig még csak egyszer tudott állva landolva visszaérkezni a földre, a SpaceX-nél továbbra is nagyon optimisták: 2017-re már emberes űrrepülést terveznek, azaz a NASA rendelésére visznek majd űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra. Ez elég komoly feladat, mert ez lesz 2011,  vagyis az űrsiklók korának vége óta  az első alkalom, hogy amerikai rakéta és űrhajó viszi az űrbe az amerikai űrhajósokat.