Gusztáv
-4 °C
1 °C

Drámai felvétel a Spacex felrobbanásáról

2016.01.18. 10:29

A SpaceX rakéta teljesítette ugyan elsődleges küldetését, vagyis felvitte a műholdat Föld körüli pályára. De nem sikerült a visszatérés, leszállás után felrobbant a rakéta. A leszállásról a videót Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója tette közzé.

Ezen látszik, hogy a rakéta függőlegesen eléri a leszállóplatformot, de a végén eldől és felrobban. Elon Musk azt mondta erre, hogy legalább nagyobb darabokra tört, mint az előzők.

A leszállóplatform a Csendes-óceánok úszik, és a hullámzás miatt jóval bonyolultabb műveletről van szó. Hiába száll le ugyanis a rakéta, felborulhat a hullámok miatt. A problémát az egyik láb okozta, amelynek nem sikerült megkapaszkodni a platformon.

A SpaceX-nek nemrég sikerült épségben visszahozni egy rakétát, akkor a floridai Cape Canaveralban landolt a SpaceX, űrtörténelmet írva ezzel. A jövőbeli űrkutatások szempontjából kulcsfontosságú, hogy újra használható rakétákat fejlesszenek, mert jelentősen csökkentené a költségeket. Egy SpaceX rakéta 60-90 millió dollárba kerül.

De az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal féltonnás Jason-3 műholdja pályára állt, ez elemzi a tengerszint változásait, és figyeli az óceánok áramlását.