Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Gyilkos évet zártak a cápák

2016.02.09. 10:49

A szakértők szerint 2015-ben rekordszámú cápatámadás történt. Világszerte összesen 98 esetet jegyeztek fel – írja az MTI. A Floridai Természettudományi Múzeum hétfői jelentése szerint ilyenre még nem volt példa; a cápák csak Floridában harminc alkalommal haraptak meg fürdőzőket.

George Burgess, a nemzetközi cápatámadás-dokumentáció kurátora szerint a helyzet a jövőben csak rosszabb lesz. A támadások száma csak növekedni fog, ahogy az emberek egyre többen lesznek, miközben a cápapopulációk újra szaporodásnak indulnak.

Tavaly hat halálos cápatámadást jegyeztek fel. Ebből kettő indiai-óceáni Réunion sziget partjainál történt, egy-egy Ausztrália, Egyiptom, Új-Kaledónia és az Egyesült Államok parti vizein.

A listát az Egyesült Államok vezeti, ahol összesen 59 támadás volt: harminc Floridában, hat-hat Észak- és Dél-Karolinában, hét Hawaii-on, két-két Kalifornia és Texas partjainál, illetve egy-egy támadás New York és Mississippi vizein. A második legtöbb balesetet, összesen 18-at Ausztrália partjainál észlelték. Dobogós lett Dél-Afrika is, ahol nyolc támadást jegyeztek föl.