Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A floresi hobbitok nem emberek voltak

2016.02.16. 10:17

Megint fellángolt a vita az Indonéziában talált Homo floresiensisről, amelyet alacsony növése miatt hobbitnak is becéznek. Most olyan tanulmány jelent meg, amely szerint mégsem Homo Sapiens a Flores környékén megtalált emberféle.

homofloresie
Fotó: John Gurche, National Museum of Natural History

Amióta 2003-ban felfedezték a Homo floresiensis maradványait, kutatók azon vitatkoznak, honnan származnak az apró méretű ősemberek. Egyes elméletek szerint a Homo ágnak egy oldalhajtása, és a Homo erectusból, vagy egy még korábbi fajból, a Homo habilisból származik. Más kutatók azonban azt gondolták, hogy 18 ezer évvel korábban már nem élhettek olyan ősemberek, akik nem Homo sapiensek.

Az új kutatásban a koponyacsontokat vizsgálták és kizárták annak lehetőségét, hogy Homo sapiensről legyen szó. Teljesen új eszközökkel vizsgálták a Liang Bua barlangban talált koponyát, ez maradt fenn a legjobb állapotban az összes talált maradványból.

A koponyacsont vastagságát, formáját is vizsgálták. A tanulmány szerzői szerint nagyon sok mindenre következtethetnek ezekből az információkból. A legfontosabb információ azonban az volt, hogy nem találtak betegségre utaló nyomokat.

Ez azért fontos, mert több elmélet szerint a Homo floresiensis valójában valamilyen betegségben szenvedő Homo sapiens. Azt gondolják, hogy a Homo floresiensis valójában modern ember volt némi rendellenességgel. Több kutató szerint mikrokefáliában szenvedett.

Ezen elméletek azt is megmagyarázták, hogy miért volt ilyen pici, alig egy méter magas volt és a felnőtt egyedek is csak 25 kilogrammosak voltak. Az állatvilágban megfigyelhető, hogyha földnyelven egy szigetre jutnak, akkor későbbi egyedeik kisebb testméretűek lehetnek, ha nem jutnak elég élelemhez.

A francia kutatók azonban kizárták a betegséget a koponyacsontok alapján. Ez pedig egyet jelenthet szerintük, hogy mégsem Homo sapiens a floresi ember. De azt még nem tudják, hogy akkor mégis mi.  • Eladnék
  • Hírek