Vilmos
21 °C
32 °C

5500 kilométert úszott a sérült teknős

2016.04.19. 09:15

Egy műholdas jeladóval rekordhosszúságú úton követték egy Tajvanon szabadon engedett teknős egészen Indonéziáig tartó útját – írja az MTI. Az állat közel 5500 kilométert tett meg 94 nap alatt.

Korábban nem volt példa arra az országban, hogy ilyen hosszú úton sem veszítették el egy teknős nyomát. A hatóság szerint ez fontos mérföldkő egy kihalás szélén álló állatfaj, a közönséges cserepesteknős (Eretmochelys imbricata) megmentése felé vezető úton.

A sérült teknőst 2015 júniusában találták Tajvan tengerpartján partra vetődve. Az állat  sérüléseit a szakértők szerint halászháló okozhatta. Rossz állapotban volt, a hátára 46 kagyló tapadt, ami gátolta az úszásban. Nagy mennyiségben öklendezett fel repülőhal-ikrát, algát és műanyagot, emellett tüdőgyulladásban is szenvedett.

A 63,5 kilós, 75 centiméter hosszú teknős a legnagyobb, amit a szigetországban valaha láttak.

Miután csaknem 130 napig ápolták, a negyvenévesre becsült teknős visszanyerte az egészségét. Felszerelték műholdas jeladóval, majd útjára bocsátották. Az adatok szerint a Karimata-szoroson átúszva a Belitung-sziget felé haladt. Az erdészeti hivatal szerint az állat átlagosan 2,5 kilométer per órás sebességgel úszott.

Az erdészeti hatóság természetvédelmi igazgatója elmondta, hogy a követési adatok szerint az állat még mindig a Belitung-szigeten van, ami azt jelenti, hogy valószínűleg itt kelt ki. A közönséges cserepesteknősök ugyanis visszatérnek arra a helyre, ahol kikeltek, hogy ott rakják le saját tojásaikat.

A változó időjárás miatt az állatvédőknek idén már 62-szer kellett segíteniük tengeri teknősökön.