Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Te mivel lövöd magad? Kamerával!

2016.06.29. 11:57

Még az alulöltözős szelfiknél is intimebb képeket készíthet egy új fényképezőgép. A készülék hihetetlenül apró: gyakorlatilag a testünkbe injekciózhatjuk, és lefotózhatjuk vele a belső szerveinket. Szerencsére nem szériatermékről van szó; az Instagram még aligha van felkészülve a fesztiválszezonban szétivott májak képeire.

A készüléket a Stuttgarti Egyetem kutatói készítették. A fényképezőgép megtervezése, megépítése és tesztelése alig néhány óráig tartott. A tervezők egy femtoszekundumos lézerrel működő 3d nyomtatóval készítették el a fényképezőgép három rétegből álló lencséjét. Az optika nem nagyobb egy homokszemnél; a belőle kilógó optikai kábel nagyjából olyan vastag, mint két emberi hajszál.

img 5532 postera2
Fotó: Timo Gissibl

Az apró kamerát a testbe fecskendezve olyan belső szerveket vizsgálhatunk működés közben, amik eddig elérhetetlenek voltak - mint például az emberi agy belseje. Az objektív apró mérete ellenére a fényképezőgép nagy felbontású fotókat készíthet, korábban elképzelhetetlen minőségben.

A technológiát az új generációs endoszkópokhoz is használhatják, de ugyanígy lehetnek akár mikrorobotok látószervei, vagy titkos biztonsági rendszerek detektorai is.  • Bérelnék
  • Hírek