Befejezi küldetését a Jáde Nyúl

2016.08.03. 15:16

Befejezi küldetését a Jáde Nyúl, a kínaiak rekorder holdjárója, írja a Belfast Telegraph. A holdjáró 31 hónapot töltött a Holdon, de küldetése egyáltalán nem volt zökkenőmentes.

A kutatóberendezést a Csang'o-3 űrszonda szállította a Holdra 2013 decemberében, azonban januárban meghibásodott, így napokig az sem volt biztos, hogy újra életre kel majd. A komplikációk ellenére a Jáde Nyúl túlélte a meghibásodást és azóta is szorgosan járt-kelt a Holdon egészen a múlt hétig, amikor végleg befejezte működését. 

A Jáde Nyúl nem csak azért érdekes, mert 972 aktív napjával jócskán lekörözte a szovjetek Lunokhod–1 névre hallgató korábbi rekorderét, hanem azért is, mert a segítségével újfajta holdbéli kőzetet fedeztek fel és sokat segített a Hold földtani fejlődésének feltérképezésében is.

Ez a küldetés jelentős siker a kínai űrkutatás számára, de az ország űrprogramja természetesen ezután is gőzerővel robog tovább. Jövőre személyzet nélküli űrhajót küldenének a Holdra, amelynek feladata minták gyűjtése lenne, később pedig akár embert is küldhetnek majd az égitestre. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla