Konstantin
12 °C
25 °C

Mesterséges levél gyárt szén-dioxidból üzemanyagot

2016.08.05. 15:11

Ma már világosan látszik, hogy a klímaváltozás elleni harc ezer sebből vérzik, és például a metán még sokkal jobban ront az emberiség középtávú túlélési esélyein, mint a szén-dioxid, de azért utóbbival se ártana valamit kezdeni. Így gondolják az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne Nemzeti Laboratóriumának kutatói is, akik kifejlesztettek egy új szén-dioxid-megkötő módszert, amely olcsóbb, mint más hasonló ma ismert eljárások.

Illinois Egyetem
Fotó: Illinois Egyetem

A találmány lényegében egy mesterséges levél, amely a természetes kollégáját utánozva fotoszintézist hajt végre: napenergiát használ a szén-dioxid átalakítására, bár ebben az esetben a végeredmény nem glükóz és oxigén, hanem szén-monoxid lesz. Ezzel még sokkal előrébb nem lennénk, hiszen a szén-monoxid is hőmegkötő üvegházhatású gáz, viszont a szén-dioxiddal ellentétben ebből már előállítható éghető üzemanyag. A módszer lényege tehát, hogy a légkörből kivont szénszármazékból állít elő üzemanyagot. Ezzel végső soron

megújuló energiaforrást farag a hagyományosan nagyon nem annak számító szénalapú üzemanyagból.

A mesterséges levél azért lehet költséghatékony megoldás, mert a reakció beindításához szükséges katalizátor olcsó. A természetes növények ehhez egy enzimet használnak, az új találmány pedig volfrámalapú nanopelyheket használ. Ez sokkal gazdaságosabb, mint a más módszerekhez használt ezüst és más drága fémek.

Ha sikerülne odáig csiszolni az eljárást, hogy a szintetikus gáz termelése vetekedni tudjon a hagyományos üzemanyag előállítási költségeivel, az óriási lépés lenne a fenntartható üzemanyaggyártás felé. A kutatók szerint még a Mars-küldetésekben is használni lehetne, mert a mesterséges levél jól megélne az ottani szén-dioxidban dús légkörben.

Egyelőre viszont nemcsak maga a Mars-küldetés, de az új módszer földi használata is odébb van még. További kérdés, hogy a módszerhez mennyi volfrámra lenne szükség, mert ennek az átmenetifémnek a bányászatával azért szintén akadnak problémák

Az új módszert bemutató tanulmány a Science folyóiratban jelent meg.