Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rég kihalt delfinfajt azonosítottak

2016.08.17. 19:22

Egy 25 millió éve élt új delfinfajt azonosítottak amerikai tudósok. A szakértők szerint a kihalt állat a dél-ázsiai folyami delfin rokona lehetett – írja az MTI. A 22 centiméter hosszú részleges koponyakövületet Alaszka délnyugati részén találta Donald J. Miller geológus. 1951 óta a washingtoni Smithsonian Természettudományi Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrizték.

Az állat egy új nemet és fajt képvisel; a szakemberek Arktocara yakatagának neveztek el. A koponyát körülvevő kőzet korából ítélve a tudósok úgy becsülik, hogy az A. yakataga az oligocén földtörténeti kor késői szakaszában élt; abban az időben, amikor az ősbálnák két csoportra, a sziláscetekre és fogascetekre oszlottak.

A koponya vizsgálata alapján az A. Yakataga a fogascetek alrendjébe tartozó dél-ázsiai folyami delfin (Platanista) rokona lehet. A Platanista egy egykor nagy és sokszínű delfincsoport fennmaradt túlélője. A koponya, ami az egyik legöregebb fosszília a folyamidelfin-félék (Platanistidae) családjából, alátámasztja azt, hogy a Platanista a mai fogascetek egyik legöregebb származási vonalához tartozik. 

A dél-ázsiai folyami delfinek közé tartozik a gangeszi (Platanista gangetica) és az indusi folyamidelfin (Platanista minor). Mindkét faj egyedei az oldalukon úsznak, vakok és echolokációs rendszerrel navigálnak.