Holt-tengeri tekercseket keresnek a sivatagban

2016.11.15. 15:02

A következő három évben régészek vetik be magukat a Júdeai-sivatag több száz barlangjába, mert ebben a térségben az elmúlt évtizedekben már rengeteg értékes kéziratot találtak - írja az MTI. 

Innen származnak az i. e. 3. és az i. sz. 1. század között íródott holt-tengeri tekercsek is, a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok. Ezeket i. sz. 68-ban rejtették el a római hadsereg elől a Júdeai-sivatag tizenegy barlangjában, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Khirbet Kumrán közelében. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

Az expedíció decemberben indul, és közvetlenül az izraeli miniszterelnöki hivatal fogja finanszírozni. Ez lesz az első széles körű régészeti kutatás azóta, hogy 1993-ban izraeli régészek a Jordán nyugati partján kutattak eddig felfedezetlen holt-tengeri tekercsek után. Akkor a kutatás sikertelen volt, de most ide is visszatérnek a szakemberek.

Tudjuk, hogy még több tekercs létezik. Lelőhelyeik többségét még soha nem tárták fel

mondta Amir Ganor, az izraeli régészeti hatóság munkatársa.

Az expedíciótól azt is remélik, hogy több ezer éves műkincsekre bukkanhatnak, köztük az első századi zsidó-római háború és a 2. századi Bar Kochba-felkelés korából származó műtárgyakra.

Az elmúlt években a helyi műtárgypiacon felbukkantak ősi kéziratok, amelyekről feltételezik, hogy fosztogatók találtak rájuk a holt-tengeri barlangokban. Ez vezetett ahhoz, hogy az izraeli kormány kezdeményezte a régészeti expedíciót.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM