163 új fajt fedeztek fel a Mekong folyónál

2016.12.19. 17:01

A WWF természetvédős szervezet hétfőn jelentette be, hogy az utóbbi években a kutatók 163 korábban ismeretlen új fajt fedeztek fel a Mekong folyó környékén. Az új fajok között egy sor egzotikus élőlény található a szivárványszínfejű kígyótól a sárkányszerű gyíkon és a halványkék bőrű szalamandrán át egy veszélyeztetett banánfajig. 

JS116419761 AFP This-handout-from-the-WWF-taken-by-Porra-large t
Fotó: Porrawee Pomchote / WWF

A délkelet-ázsiai Nagy-Mekong régió két szempontból is fontos a természetvédőknek és a kutatóknak: itt található a világ egyik leggazdagabb és legsokszínűbb, nagyrészt még felfedezetlen élővilága, és egyúttal ez a világ egyik legveszélyeztetettebb területe a ritka élőlények burjánzó illegális kereskedelme szempontjából. 

Egy közelmúltbeli, nagy visszhangot kiváltó ilyen eset volt, amikor a turisták körében közkedvelt thaiföldi Tigris-templomot rohanták le a hatóságok, mert kiderült, hogy a buddhista szerzetesek mellékállásban tigriseket kínoztak.

JS116419755 AFP This-handout-from-the-WWF-taken-by-Montr-large t
Fotó: Montri Sumontha / WWF

A WWF egy idei jelentésében úgy becsülte, hogy 2020-ra az 50 évvel ezelőtti kétharmadával csökkenhet a halak, madarak, kétéltűek, emlősök és hüllők globális populációja. A Nagy-Mekong gazdag élővilága egyben reményt is jelent a veszélyeztetett fajok kutatóinak, de az illegális gyűjtők is hajlandók több ezer dollárt odaadni a régióban talált ritkább állatokért.  • Tippek
  • Árfolyam