Cuki ez a delfin, ugye? A kihalás szélén áll

2017.02.03. 10:09

Kihalás előtt áll a világ legkisebb tengeri emlőse, a kaliforniai disznódelfin – írja az MTI. A megőrzésére tett erőfeszítések ellenére is már csak harminc egyed él belőle. Ha nem változik a helyzet, a megmentésére életre hívott nemzetközi bizottság (CIRVA) jelentése szerint 2022-re teljesen eltűnhet.

A Kaliforniai-öböl északi részén végzett ultrahangos elemzések szerint a kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) egyedszáma az elmúlt években jelentősen visszaesett. 2012-ben még 200-an voltak, 2016 novemberében pedig már csak 30-an. Az állatok a Mexikó északnyugati részén lévő Kaliforniai-öböl egy kis területén élnek.

Kifogják, hogy ne foghassák ki

A hatóságok szerint a vaquitának is nevezett állatok pusztulását elsősorban azok a halászok okozzák, akik hálóikkal illegálisan halásznak egy másik veszélyeztetett állatot, a totaba nevű halat, amelyért Kínában sok pénzt fizetnek.

Az állatfaj megmentésére a szakértők a kormány támogatásával több egyedet a Kaliforniai-öböl egy másik részére akarnak áttelepíteni, hogy ott szaporodjanak. Ezt a tervet néhány állatvédő kockázatosnak tartja, mert az állatok a szállítás során is elpusztulhatnak. Illegális halászat azonban mindig is lesz.

Ha nem mi fogjuk be őket, így is, úgy is elpusztulnának

– mondta Lorenzo Rojas-Bracho, a CIRVA vezetője. A programot várhatóan októberben indítják el. 

Enrique Pena Nieto mexikói elnök 2015-ben a haditengerészetet is bevetette az illegális halászat megállítására. Emellett kibővítette a disznódelfinek védelmi zónáját, és két évre betiltotta az úgynevezett eresztőhálók használatát. Az intézkedések a CIRVA szerint még nem elegendőek, a bizottság az eresztőhálók hosszú távú betiltását követeli.  • Hírek
  • Támogatások