Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cuki ez a delfin, ugye? A kihalás szélén áll

2017.02.03. 10:09

Kihalás előtt áll a világ legkisebb tengeri emlőse, a kaliforniai disznódelfin – írja az MTI. A megőrzésére tett erőfeszítések ellenére is már csak harminc egyed él belőle. Ha nem változik a helyzet, a megmentésére életre hívott nemzetközi bizottság (CIRVA) jelentése szerint 2022-re teljesen eltűnhet.

A Kaliforniai-öböl északi részén végzett ultrahangos elemzések szerint a kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) egyedszáma az elmúlt években jelentősen visszaesett. 2012-ben még 200-an voltak, 2016 novemberében pedig már csak 30-an. Az állatok a Mexikó északnyugati részén lévő Kaliforniai-öböl egy kis területén élnek.

Kifogják, hogy ne foghassák ki

A hatóságok szerint a vaquitának is nevezett állatok pusztulását elsősorban azok a halászok okozzák, akik hálóikkal illegálisan halásznak egy másik veszélyeztetett állatot, a totaba nevű halat, amelyért Kínában sok pénzt fizetnek.

Az állatfaj megmentésére a szakértők a kormány támogatásával több egyedet a Kaliforniai-öböl egy másik részére akarnak áttelepíteni, hogy ott szaporodjanak. Ezt a tervet néhány állatvédő kockázatosnak tartja, mert az állatok a szállítás során is elpusztulhatnak. Illegális halászat azonban mindig is lesz.

Ha nem mi fogjuk be őket, így is, úgy is elpusztulnának

– mondta Lorenzo Rojas-Bracho, a CIRVA vezetője. A programot várhatóan októberben indítják el. 

Enrique Pena Nieto mexikói elnök 2015-ben a haditengerészetet is bevetette az illegális halászat megállítására. Emellett kibővítette a disznódelfinek védelmi zónáját, és két évre betiltotta az úgynevezett eresztőhálók használatát. Az intézkedések a CIRVA szerint még nem elegendőek, a bizottság az eresztőhálók hosszú távú betiltását követeli.