Magdolna
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Végleg eltűnhet a disznódelfin, ha nem cselekszünk azonnal

2017.05.15. 20:58

A kihalás szélére került a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin avagy kaliforniai barnadelfin, avagy vaquita, amely kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai-öbölben él és mindössze egy–másfél méteresre nő meg. 1958-ban fedezték fel őket, a WWF ma publikált elemzése alapján azonban ma már csupán 30, vagy annál is kevesebb egyed létezik.

A kaliforniai disznódelfinek számára a legnagyobb fenyegetést a kopoltyúhálók használata jelenti, ami egy egyenes vonalban kifeszített hálótípus. Bár a háló használatát két évre betiltották Mexikóban, a helyi halászok többsége illegálisan, de tovább folytatja ezt a gyakorlatot, ráadásul az ideiglenes tiltást május végén feloldják. A halászat ezen formája 2011 és 2016 között a vaquita-populáció 90 százalékos csökkenéséhez vezetett.

A disznódelfin egyébként csupán "járulékos fogásnak" számít, a halászok ugyanis a szintén veszélyeztetett, Kínában népszerű totoaba halra halásznak, a disznódelfin pedig beleakad a kivetett hálókba. 

A WWF éppen emiatt azonnali, kollektív fellépést sürget a faj megmentése érdekében, amihez szerintük az amerikai, a kínai és a mexikói kormány együttműködésére van szükség. A szervezet egyfelől

  • felszólította a mexikói kormányt, hogy végleg tiltsa be a kopoltyúhálók használatát és dolgozzon ki stratégiát a halászok alternatív felszerelésekkel történő ellátására,
  • másrészt pedig arra sürgeti az Egyesült Államokat és Kínát, hogy működjenek együtt Mexikóval a totoaba halból készült termékek illegális szállításának és eladásának megállítása érdekében.

A "tenger pandájának" is hívott disznódelfin mellett egyébként Leonardo DiCaprio is kiállt, ő közösségi oldalain buzdított arra hogy a WWF oldalán keresztül kérjék a mexikói elnököt a Kaliforniai-öböl megmentésére és a helyi halászok támogatására.