Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Kína keleti része valóságos Jurassic Park lehetett

2017.02.13. 17:01

Igazi "Jurassic Park" (vagyis inkább Cretaceous) lehetett egykor a kelet-kínai Csöcsiang területén, ahol számtalan krétakori dinoszauruszfosszíliát fedeztek fel a régészek, jelentette az MTI.

A csöcsiangi Hidrogeológiai és Mérnökgeológia Intézet, valamint a helyi Természettudományi Múzeum szakemberei 82 dinoszauruszmaradvány-lelőhelyet azonosítottak a 2006-tól 2013-ig tartó ásatások során. A leletek között legalább hat dinoszauruszfaj és 25 féle dinoszaurusztojás-fosszília található.

A kutatók most több új fajt is felfedeztek a 11 ezer négyzetkilométernyi terület átvizsgálásakor. "Immár bizonyított, hogy nagy számú dinoszaurusz élt a mai Csöcsiang területén a krétakorban, nagyjából 65-145 millió évvel ezelőtt" - mondta Csin Hszingseng, a múzeum munkatársa. A mostani felfedezés továbbá újabb bizonyítékokkal támasztja alá azt az általánosan elfogadott nézetet, hogy egy üstökös- vagy aszteroidabecsapódás okozta a dinoszauruszok tömeges kipusztulását.

A kínai kutatók megállapították, hogy a fosszíliák többségét rejtő üledékes kőzet két rétegnyi vulkanikus kőzet között helyezkedik el, ami azt jelzi, hogy a növényzet dús és megfelelő volt a dinoszauruszok számára a kora és közép krétakor idején. Az eredmények szerint a késő krétakor idején bekövetkezett természeti katasztrófa okozhatta a prehisztorikus teremtények kihalását.

A szakemberek szerint az aszteroidabecsapódás lehet a legvalószínűbb ok, ugyanis az válthatott ki olyan hirtelen éghajlati változásokat, vulkánkitöréseket, földkéregmozgásokat és generálhatott olyan radioaktív anyagokat, amelyek a dinoszauruszok kihalásához vezettek.