Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Úton a Progressz teherűrhajó

2017.02.22. 13:36

Sikeresen startolt a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajó, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással. A teherűrhajó pénteken érkezik az ISS-hez – írja az MTI.

Az űrállomásra legutóbb tavaly decemberben indult orosz teherűrhajó, de a Progressz–MSZ-04-gyel a start után alig 7 perccel elvesztették a kapcsolatot. Az űrhajó megsemmisült, a roncsai ritkán lakott területen, Szibéria déli részén, a mongol határhoz közel csapódtak be. A Szojuz hordozórakéta balesetét a harmadik fokozat gyártási hibája okozta.

A szerdai indítás előtt nagyon szigorú teszteket futattak le a sokkal alaposabb ellenőrzés mellett legyártott hajtómű berendezésein. A start probléma nélkül zajlott, a teherűrhajó Föld körüli pályára állt, majd az ISS felé vette az irányt.

Az űrállomásra szerdán érkezik meg a SpaceX amerikai magáncég vasárnap felbocsátott teherűrhajója. A Dragon 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. A SpaceX immár tizedik alkalommal küld szállítmányt az űrállomásra.