Mihály
2 °C
16 °C

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére

2017.08.16. 08:33

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai először találtak közvetlen bizonyítékot arra a nagyon ritka folyamatra, amelyben két foton, vagyis fényrészecske nagy energián kölcsönhatásba lép és megváltoztatja az irányát – írja az MTI. Az eredmény megerősíti a kvantumelektrodinamika (QED) egyik legrégebbi előrejelzését.

Ez egy mérföldkő: az első közvetlen bizonyíték a fény kölcsönhatására önmagával nagy energián. Ez a jelenség lehetetlen az elekromágnesesség klasszikus elméleteiben

– mondta Dan Tovey, a Sheffieldi Egyetem fizikusa, a CERN ATLAS-kísérletének koordinátora.

Évtizedeken át lehetetlennek bizonyult közvetlen bizonyítékot találni a fény-fény-szórásra magas energián, egészen a jelentősen megnövelt teljesítményű nagy hadronütköztető 2015-ös újraindításáig. A részecskegyorsítóban ólomionokat ütköztettek minden korábbinál nagyobb, 13 Teraelektronvolt (TeV) energián, így nyílt lehetőség bizonyítékszerzésre a fényrészecskék ütközéséről.

Az ATLAS-kísérlet tudósai több mint négymilliárd ütközést tanulmányozva találtak 13 fény-fény-szórásra bizonyítékot. Ez az eredmény 4,4 standard szórásnak (mintamérték) felel meg, ami lehetővé teszi, hogy az ATLAS-kísérlet bejelenthesse az első közvetlen bizonyítékot erről a jelenségről nagy energián – írja közleményében a szervezet.

Az ATLAS-kísérlet fizikusai folytatni fogják a fényrészecskék kölcsönhatásának tanulmányozását nehézionok ütköztetésével a nagy hadronütköztetőben, amit 2018-ra terveznek. Az így szerzett több adat javítani fogja az eredmény pontosságát és új ablakot nyithat az újfizika tanulmányozására.