Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még a hurrikán előtt felszállt a titokzatos űrsikló

2017.09.08. 11:57

A SpaceX űripari cég csütörtökön pályára állította az amerikai légierő szupertitkos autonóm űrsiklóját, még mielőtt az Irma hurrikán kiszámíthatatlan pusztítást végzett volna a térségben.

Az X–37B nevű, legénység nélkül működő űrjárművet a floridai Kennedy űrközpontból indították egy meg nem nevezett típusú Falcon hordozórakétával. Az Orbital Test Vehicle néven emlegetett X–37B-vel azt tesztelik, hogy egy járműre milyen hatással van, ha éveket tölt az űrben.

A légierő két X-37B-je együtt összesen több mint öt évet töltöttek a világűrben. A legutóbbi küldetés csaknem két és fél évig tartott, és májusban ért véget. Akkor az X–37B ugyanazon a futópályán landolt, mint a NASA űrsiklói.

Sem a SpaceX, sem a légierő nem árult el pontos adatokat az X–37B-ről, miután a járművek elhagyták a Föld légkörét. Senki nem tudja, hogy a jármű pontosan mire való.

A fellövés után a SpaceX hordozórakétájának utolsó fokozata a tervek szerint visszatért és sikerrel landolt a Cape Canaveral űrállomáson, hogy újra felhasználhassák; ezt élőben közvetítették.

A SpaceX most először juttatott kísérleti járművet a világűrbe. A korábbi missziókat a United Launch Alliance Atlas V hordozórakétáival végezték. Ugyanakkor ez már a tizenhatodik alkalom volt, hogy a Falcon utolsó rakétafokozata sikerrel landolt, miután visszatért a légkörbe.