Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Átadták az élettudományi, matematikai és fizikai Breakthrough-díjakat

2017.12.04. 11:07

Hatodik alkalommal adták át vasárnap a fiatal kutatók ösztönzésére alapított, egyenként 3 millió dollárral járó (792 millió forintos) áttörés-díjakat (Breakthrough Prize) San Franciscóban. "A nagyszerű tudósok ünneplése mindig időszerű. Egész jövőnk rajtuk múlik" - fogalmazott a ceremónián Jurij Milner, a Breakthrough Prize egyik alapítója.

  • A fizikai díjat a világegyetem alapvető kérdéseivel foglalkozó kutatásaiért öt tudós kapta: Charles Bennett a Johns Hopkins Egyetemről, Gary Hinshaw a British Columbia Egyetemről, valamint Norman Jarosik, Lyman Page Jr. és David N. Spergel a Princeton Egyetemről.
  • Az élettani díjat ugyancsak öt, kiemelkedő eredményeket felmutató kutató vehette át: Joanne Chory, a biológiai és orvosi kutatásokkal foglalkozó Salk Intézet tudósa, Don W. Cleveland, a Kaliforniai Egyetem rákkutatással foglalkozó Ludwig Intézetének munkatársa, Mori Kazutosi a Kiotói Egyetemről, Kim Nasmyth az Oxfordi Egyetemről és Peter Walter a Kaliforniai Egyetemről.
  • A matematikai elismerést a Utahi Egyetemen dolgozó Christopher Hacon és a Kaliforniai Egyetem tudósa, James McKernan nyerte el.
  • A matematikai és fizikai kutatások új horizontjait kutató fiatal tudósok további tudományos munkájának ösztönzésére három fiatal fizikus és négy matematikus az Új horizontok a fizikában díjat és az Új horizontok a matematikában díjat kapták meg.

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia. Idén a kínai Tencent vállalat vezetője, Pony Ma is csatlakozott a díj alapító szponzoraihoz.