Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat űrhajót lovagolt az űrhajósok legkiválóbbika

combo
2018.01.08. 00:09

Január 5-én, pénteken, 87 évesen elhunyt a világ egyik, ha nem a legtapasztaltabb, legkiválóbb űrhajósa. John W. Young, a haditengerészet fiatal pilótája 1962-ben, a Mercury-program idején csatlakozott az amerikai űrkutatási hivatalhoz a NASA-hoz, és rá három évre a Gemini-programban ő és Gus Grissom repülte az első emberes küldetés űrhajóját, a Molly Brownt (Gemini SC3).

Sok űrhajós van, aki egy-egy űrrepülés után, ilyen vagy olyan okokból nem tudja, vagy nem akarja folytatni karrierjét, de Youngot nem ilyen fából faragták. A Gemini-3 után szűk másfél évvel következett a Gemini-10 (és a névtelen Gemini SC10 űrhajó), amellyel az űrrandevút gyakorolta Michael Collins-szal, az Apollo-11 későbbi tagjával.

Young űrhajós karrierje az Apollo-programban folytatódott: 1969. májusában a Holdat megkerülő Apollo-10 küldetésen ő volt a Charlie Brown (Apollo CSM-106) parancsnoki modul pilótája. Ekkor még nem szállhatott le a Holdra, de erre sem kellett sokáig várnia: 1972 áprilisában az Apollo-16 küldetés parancsnokaként ismét eljutott a Holdig (a Casper névre keresztelt parancsnoki modulban, aminek Thomas K. Mattingly volt a pilótája), és landolhatott is rajta (az Orion névre keresztelt holdkomppal, amit Charlie Duke vezetett). A történelemben Young volt a kilencedik ember, aki a Holdra léphetett.

És az öt űrhajó még nem volt elég, Young az űrsiklóprogramban koronázta meg karrierjét: 1981-ben ő volt a Columbia első parancsnoka, és két és fél évvel később még egyszer repült az első amerikai űrsiklóval.

at űrrepülés, négy különböző típus hat űrhajója

– nincs még egy asztronauta a történelemben, aki hasonló tapasztalatokat tudhatott magáénak. Young karrierje során 15 ezer órát töltött kiképzéssel, különféle szimulátorokon, több mint 15 ezer órát repült a legváltozatosabb repülőeszközökön, 835 órát töltött az űrben, és utolsó űrrepülése után is a NASA állományában maradt 2004-es visszavonulásáig. Young űrhajósok generációinak volt példaképe, halálával a legkiemelkedőbb asztronauta távozott az élők közül. Az alábbi nagyképes válogatással rá emlékezünk.