Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rosszul mérte meg magát a bepánikolt japán űrhajós

2018.01.10. 09:01

Alig egy nappal, hogy kisebb világszenzációt keltett, máris kénytelen volt visszakozni Kanai Norisige, a japán űrhajós, aki kicsivel több mint három hete érkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A 41 éves űrhajós kedden Twitterén osztotta meg aggodalmát, hogy nem fog tudni visszatérni a Földre a Szojuz űrhajóval, mert 9 centiméterrel megnőtt a testmagassága azóta, hogy az űrben tartózkodik, és ezzel meghaladhatja a Szojuz méretkorlátait.

Az jól ismert tény, hogy a súlytalanság állapotában pár centit (általában alkattól függően 2-5 centimétert) nőni szoktak az űrhajósok, mivel a mikrogravitáció miatt kissé szétcsúszik az emberek gerince. A Kanai Norisige által mért 9 centiméter azonban extrém soknak tűnt, és valójában az is volt, mint az kiderült a nap végére.

Az ISS 55-ös expedíciós csapatának jelenlegi parancsnoka (az orosz Anton Skaplerov) ugyanis kételkedett a 9 centiméteres nyúlásban, és megkérte a japán űrhajóst, hogy mérje meg magát újra. Az újabb mérés már csak 2 centiméteres növekedést mutatott, ami teljesen normálisnak számít a Nemzetközi Űrállomáson. Minderről Norisige számolt be újabb Twitter-üzenetben, elnézést kérve a szörnyű álhírért. A japán űrhajós egyben meg is nyugodott, hogy vissza tud majd térni a Földre az orosz űrhajóval.