Judit
2 °C
7 °C

Titokban felvittek az űrbe egy diszkógömböt

2018.01.25. 09:21

Az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektumát vitte fel az űrbe az Új-Zélandról vasárnap felbocsátott Electron rakéta. A titkos csomagot szerdán állították pályára.

A célom ezzel az volt, hogy amikor az emberek felnéznek az égre, jusson eszükbe, hogy egy sziklán élnek a hatalmas univerzumban

 - mondta Peter Beck, a rakétát kifejlesztő kaliforniai Rocket Lab alapítója. Műholdja valamivel nagyobb egy jókora strandlabdánál, geodéziai gömb formájú, karbonszálas anyagból készült, és 65 vényvisszaverő panel borítja a felszínét. A Humanity Star névre keresztelt műholdat úgy tervezték meg, hogy gyorsan pörögjön, és visszaverje a Nap fényét a Földre.

A Humanity Star eliptikus pályán mozog, körülbelül másfél óra alatt járja körül a bolygónkat, és a hangsebesség 27-szeresével halad. Mindössze 9 hónapon át fog keringeni, azután visszatér és elég a légkörben.

Beck próbálja elkerülni, hogy a műholdját egy diszkógömbhöz hasonlítsák, de azt azért ő is elismeri, hogy ez is egy óriási tükrös gömb.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?