Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Sikerült egy ritka kisemlőst szaporítani

2018.02.01. 21:40

Sikerült szaporítani az ostravai állatkertben egy ritka kisemlőst. Sarak Novakova, az állatkert szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a világ állatkertjei közül csak a csehországiban él meg a szirtiborzfélék családjába tartozó fokföldi fakúszóborz (Dendrohyrax arboreus).

Az utolsó ikerpár a közelmúltban született. A szirtiborzokat korábban az állatkert látogatói elől elzárva tartották, és már több utódjuk is született.

2016-ban az állatkert új pavilonjában már elhelyeztek egy hímet, és néhány napja egy nőstény is csatlakozott hozzá. Egy másik szirtiborzpár még mindig rejtve van a látogatók elől. A két pár nőstény tagjai testvérek, 2017 januárjában születettek az ostravai állatkertben.

„Nagy reményt fűzünk az állat további szaporításához, mivel 2015 után csupán egyetlen nőstény maradt a fogságban, állatkertben élő egyedek között. Egészen a múlt évig reménytelennek tűnt a helyzet, de ez az egy nőstény végül két lányt hozott világra.”

– mondta Jiri Novak, az állatkert szakembere.

Mostanra már kilenc szirtiborz él Ostravában: négy hím és három nőstény. A két legújabb kölyök nemét még nem ismerik a gondozók.

A szirtiborz Kelet-Afrikában mindenhol Eritreától a dél-afrikai Transvaalig, valamint Angola nyugati és déli részén megtalálható. A fokföldi fakúszóborz csak a kelet-afrikai erdőkben él.

(MTI)