Jolán
2 °C
4 °C

Hétfőn hajnalban csapódik a Földbe a kínai űrállomás

2018.04.01. 21:20

Az Európai Űrügynökség friss becslései szerint hétfőn hajnalban, valamikor 1 és 5 óra között lép be a Föld légterébe a Tiangong-1 kínai űrállomás, hogy aztán ott látványos tüzijátékként darabokra hulljon és elégjen, a maradék darabkái pedig becsapódjanak a valahol a Földön. Ez elég ijesztően hangzik, de az űrhivatal megnyugtat mindenkit, hogy nagyon kicsi a valószínűsége, hogy bárkinek a fejére pottyanjon egy kósza űrmodul. Több, a kínainál jóval nagyobb űreszköz járt már így (a leghíresebb az orosz Mir űrállomás volt 2001-ben), de még sosem történt ilyen baleset, a legközelebb 1979-ben az amerikai Skylab űrállomás roncsai jártak ehhez, amelyeknek egy része Ausztráliában ért földet és emiatt az ország hivatalosan megbüntette  a NASA-t illegális szemétlerakásért.

A Tiangong-1-et 2011-ben állították pályára, majd 2016-ban hagyták magára a kínaiak, és azóta a sokkal modernebb utódját, a Tiangong-2-t használják. A régi űrállomás igazából csak egy prototípus volt, amin a kínai űrhivatal kipróbálhatta, hogy képesek-e egyáltalán egy ilyen összetett feladat megoldására, mint egy űrállomás megépítése és felküldése.

A becsapódás helyét egyelőre nem tudják meghatározni a rendelkezésre álló pályaadatokból, annyi látszik biztosnak, hogy az északi és déli 43-as szélességi fok közötti területen fog valahol Földet érni. Ez egy elég széles sáv, északon nagyjából Korzika szigeténél, délen az ausztrál kontinens déli partjainál ér véget, vagyis a potenciális célpontok között ott van egész Afrika, Ausztrália, Közép-Amerika, majdnem egész Dél-Amerika, az USA bő fele, Japán magasságáig egész Ázsia, és Dél-Európa. Magyarország ebből adódóan nincs a veszélyzónában. Aminek egyébként a nagy részét óceánok takarják, így a legvalószínűbb, hogy vízbe fog csapódni, ami megmarad az űrállomásból.

esa esoc tiangong1 risk map jan2018-1024x375 custom-15e5f16a40ad

A 9 tonnás, 10 méteres, elhagyott űrállomás becsapódását eredetileg 2017 végére várták, de végül több hónapos késéssel süllyedt csak le az eredeti pályájáról a légkörig. Ekkora űrszemét-darabok egyébként nagyjából évente esnek vissza a Földre, jellemzően rakéták gyorsítófokozatai. A Tiangong-1 sem a mérete miatt érdekes (a Mir például sokszor nagyobb, 130 tonnás volt), hanem mert az űrkutatás szempontjából fontos mérföldkőnek számít: ezzel lett Kína az oroszok és az amerikaiak után a harmadik ország, aminek saját űrállomása van.

Frissítés: A kínai Hszinhua hírügynökség szerint az űrállomás nagyrészt elégett az atmoszférában, és darabjai az Atlanti-óceán déli részébe hullottak hétfő hajnalban, írja az MTI. Az űrállomás közép-európai idő szerint 2:14-kor lépett be a Föld légkörébe, és a nyugati hosszúság 40,24, valamint a déli szélesség 27,4 fokánál csapódott az óceánba, Sao Paulóval egy vonalban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?