Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az óceán mélyén pihen az űrállomás maradéka

2018.04.02. 14:39

Hétfő hajnalban a a Földre zuhant a kínai Tiangong-1 űrállomás. Egészen pontosan a nagy része elégett a légkörben, csak kisebb darabjai zuhantak az Atlanti-óceánba.   

Ha jobban érdekli az űrállomás történetre, itt részletesebben utánaolvashat. Röviden ez a kis űrállomás igazából csak egy prototípus volt, amivel Kína tesztelni tudta, hogy képesek-e egyáltalán ilyen komplex feladat megbízható végrehajtására. 

Ezt az űrállomást egyébként már 2016-ban magára hagyták, azóta a sokkal modernebb utódját, a Tiangong-2-t használják.

Az űrállomás közép-európai idő szerint 2:14-kor lépett be a Föld légkörébe, és a nyugati hosszúság 40,24, valamint a déli szélesség 27,4 fokánál csapódott az óceánba, nagyjából Sao Paulóval egy vonalban.

A Tiangong-1-nek nem volt hőpajzsa, ezért meglepő lenne, ha nagyobb darabjai előkerülnének, hivatkozik Leroy Chiao korábbi amerikai űrhajósra a CNN. Plusz eleve elég kicsi is volt, nagyjából egy busznyi méretű volt az egész. 

Utoljára 2013-ban tudták használni a kínai űrhajósok a Tiangong-1-et, akkor egy háromfős csapat kutatott ott 12 napig. Az ENSZ-nek Kína 2017-ben jelentette be, hogy már nem működik az állomása, amihez nem fűzött semmilyen bővebb indoklást az ország.