Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Azonnal közölhető: a grönlandi bálnák hivatalosan is az óceánok legjobb dalnokai

2018.04.05. 09:24

A Spitzbergák mellett élő bálnapopulációt vizsgáló kutatók kimutatták, hogy a grönlandi bálnák dallamos hívóhangjai olyan változatosak lehetnek, mint az énekesmadaraké. Ez a tulajdonságuk egyedülállóvá teheti őket a cetek, sőt, talán az emlősök között is.

A szakértők eddig a hosszúszárnyú bálnákról gondolták, hogy ők bánnak a legkifinomultabban a hangjukkal, de kiderült, hogy a Jeges-tenger vizében élő grönlandi bálna zenei repertoárja sokkal szélesebb. A PNAS-ben megjelent tanulmány vezető szerzője, Kate Stafford szerint

a grönlandi bálnák ábécéjének több ezer betűje lehet.

A kutatás három éve alatt a Spitzbergák közelében élő populáció 184 különböző dallamtípusát észlelték. A hangokat napi 24 órán át, mindhárom év csaknem teljes téli időszakában regisztrálták.

A dalaik olyanok, mint a klasszikus zene, nagyon rendezettek. 20-30 percig is tarthat egy ének, mert bár egy dallam hossza 45 másodpercestől a kétpercesig terjed, azt folyamatosan ismétlik.

A hosszúszárnyú bálnáról úgy tudni, ugyanazt a dallamot énekli egy évszakon keresztül, a grönlandinál egy-egy dallamtípus csak pár órán vagy napon át tart, mielőtt változna. A kutatók szeretnék az egyes példányok énekét megismerni, és arról is többet akarnak tudni, melyikük milyen céllal énekel.

A grönlandi bálna akár fél méter vastag jégpáncélt is képes áttörni. Élettartama 200 év is lehet. Vastag zsírja miatt már évek óta vadásszák a Spitzbergák környékén élő populációt. Az egyedszámuk lecsökkent, az életterüket jellemző zord természeti környezet pedig nem vonzotta a kutatókat, hogy tanulmányozzák őket. A Spitzbergák melletti populáció nagyságát nem tudták megmérni, korábbi munkákra hagyatkozva úgy vélik, legalább 343-an vannak.

(MTI)