Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új, több ezer éves Nazca-vonalakat találtak

2018.04.06. 16:00

Egy perui régészcsoport megdöbbentő felfedezést tett: több mint 50, korábban nem ismert vonalat fedeztek föl azon a vidéken, ahol a világhírű Nazca-vonalakat is megtalálták. Az új vonalak közül néhány több száz évvel régebbi, mint a már ismertek.

A Nazca-vonalak évtizedek óta foglalkoztatják a tudósokat, mert sem a megalkotásuk pontos módszerét, sem a létezésük okát nem értik. A vonalakat a vörös sivatagi homok felső rétegének elhordásával és elsimításával alakították ki: így látható lett alatta a sápadtabb talaj. A Nazca és Palpa városa közt fekvő Nazca-sivatagot elképesztő rajzok borítják – már évszázadok óta. A titokzatos vonalakat – amik nagy magasságból furcsa, de jól kivehető rajzokat adnak ki – a Nazca-törzs tagjai alkották időszámításunk szerint 200 és 700 között.

A kutatók szerint az új vonalakat még ennél is korábban készíthették, és nem is a nazcák, hanem a Paracas és a Topará törzs tagjai, akik időszámításunk előtt 500 és időszámításunk szerint 200 között éltek a térségben.

A vonalak közül néhány geometriai forma; mások egyszerű vonalak; megint mások állatokra vagy tárgyakra hasonlítanak. Csak annyi bennük a közös, hogy talajszintből nem is látni, hogy mit ábrázolnak; épp ezért nem meglepő, hogy csak a repülőgépek feltalálása után fedezték föl őket.

A most megtalált Paracas-vonalak a megfelelő szögből szabad semmel is láthatók. Az ő vonalaik között gyakoribbak voltak az emberi formák is, szemben a Nazca-vonalak geometrikus mintáival.

A National Geographic videót is készített az új vonalakról:

Bár az új vonalak az UNESCO által is védett Nazca és Palpa között fekszenek, regisztrálni kell őket a perui kormánynál, hogy rájuk is kiterjesszék a védelmet.

(Science Alert | National Geographic)