Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Grafénnel erősített beton a jövő építőanyaga

2018.04.26. 10:21

Teljesen átlakíthatja az építkezéseket a nanotechnológiás szuperanyag, a grafén használata - írja a The Guardian. Az Exeteri Egyetem kutatói a beton előállítása során vetették be a grafént, és egy rendkívül jó kompozitot hoztak létre

Kétszer erősebb és négyszer vízállóbb az egyszerű betonnál

Korábban is voltak próbálkozások a nanotechnológia alkalmazására a betongyártásban, az exeteri kutatók azonban másképp közelítették meg a problémát, és a cement meglévő komponenseit módosították. Az általuk létrehozott betonkeverék az állításuk szerint viszonylag olcsón előállítható.

A mintákon elvégzett vizsgálatok eredménye pozitív lett, az anyag megfelel a brit és az európai szabványoknak, így elvileg felhasználható építkezéseken.

Az erősebb anyag lehetővé teszi, hogy kevesebb betont használjanak fel, és ezáltal jelentősen csökkenhet az építőipar széndioxid-kibocsátása. Ennek a fontosságát mutatja, hogy a világ kibocsátásának 6 százalékáért az építőipar felel, a cementgyártás során ugyanis tetemes mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.

Az exeteri kutatók az Advanced Function Materials  szaklapban publikálták kutatásuk eredményeit.