Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Riadót fújt a WHO: Már évi 7 millió áldozata van a szennyezett levegőnek

GettyImages-453889151
2018.05.02. 05:50

Évente hétmillió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni

- ismertette szerdán az MTI az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb becslését.

4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, azaz főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt.

A Föld általános légszennyezettsége a WHO szerint olyannyira jelentős; hogy

a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

Ahogy a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz rámutatott, ahogy más közjavak, úgy a tiszta levegőhöz való hozzáférés esetében is óriási a társadalmi egyenlőtlenség:

A légszennyezettség mindnyájunkat fenyeget, de a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb emberek viselik a legnagyobb terhet.

A WHO adatai szerint a nem fertőző betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a szennyezett levegőnek; a haláleseteknél a szívproblémák 24 százaléka, az agyvérzések negyede, a tüdőproblémák 43 százaléka és a tüdőrák kialakulásának 29 százaléka a légszennyezettség számlájára írható.