Különlegesen ritka, háromezer éves szobrocskát találtak Izraelben

2018.06.10. 16:26

Mintegy háromezer éves szobrocskára bukkantak a régészek Izraelben, ami valószínűleg egy korabeli uralkodó vonásait hordozhatja – írja az MTI.

A fején diadémot viselő, öt centiméteres szobor különlegesen ritka, a régészek szerint az i.e. 9. századból származik, és azért is nagyon érdekes, mert vélhetően a bibliai királyok korának valamely szakállas uralkodóját ábrázolja, ráadásul néhány apró szépséghibától eltekintve kiváló állapotban maradt fenn.

A figurát üvegszerű fajanszból készítették, amelyet gyakran használtak az ókori Egyiptomban és a Közel-Keleten ékszerek, valamint kis emberi és állati alakok megformálására, uralkodóként való azonosításában pedig nagy szerepet játszott a frizurája is. Haját vastag copfokban fülét betakarva hátrafogták, és egy csíkos arany diadémmal rögzítették a fonatokat, ami tökéletesen egybevágott azzal, ahogy az egyiptomi kortárs alkotók a szomszédos szemita közel-keleti népek hajviseletét ábrázolták.

A régészek abban tehát biztosak, hogy királyt ábrázol a festett figura, de abban egyelőre nem jutottak dűlőre, hogy melyik királyság melyik királyáról mintázták, ugyanis csak a századot sikerült pontosan meghatározni, így lehet Ben Hadad vagy Hazael Damaszkuszból, esetleg Ahab vagy Jehu Izraelből, vagy Itobaal is Türoszból.

Egyelőre azt sem tudják, hogy egy nagyobb szobor egy részletét, vagy önálló alkotást találtak-e, de tovább folytatják az ásatásokat, és remélhetőleg a jövőben sikerül majd megválaszolni a felmerült kérdéseket.

A lelet még tavaly került elő a Metula nevű városka közelében, ahol a Királyok könyvében is említett egykori Ábél-Bét-Maakát nevű város maradványait tárják fel. A különleges szobrocskát Jeruzsálemben az Izraeli Múzeumban fogják kiállítani.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM