Ödön
1 °C
11 °C

Újabb tudományos pénzekre tette rá a kezét Palkovics László

4O5A3297
2018.07.03. 19:51

Palkovics László miniszteri karrierje az újonnan alapított Technológiai és Innovációs Minisztérium élén nem indult igazán fényesen, az ugyanis rögtön azzal kezdődött, hogy össze akasztotta a bajszát a Magyar Tudományos Akadémiával, amikor kiderült, jövőre már a minisztériumon keresztül kapnák a pénzt az MTA kutatóintézetei. Miközben pedig még mindig attól hangos a tudományos világ, hogy a kormány a kutatások függetlenségét veszélyezteti, Palkovics még pár milliárd forintnyi kutatási pénz elosztását vonta magához:

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ugyanis elhalasztotta a kutatási pályázatainak eredményhirdetését, mert előbb Palkovics is le akarja okézni a pályázatokat.

Az NKFIH június 29-én adott ki egy közleményt arról, hogy a 2018 februárjában és márciusában kiírt felfedező kutatási felhívások (amelyeknek keretösszege kicsit több, mint 10 milliárd forint) eredményhirdetése csúszik. Ugyan a pályázatokat bíráló szakértői csoportok már egyhangú döntéssel eldöntötték, hogy kinek adnák a támogatást, 

A felügyeletet ellátó miniszter 2018. június 6-án kelt tájékoztatása szerint az NKFI Alapból finanszírozott pályázatok keretében kötelezettségvállalásra csak a miniszterrel történt előzetes egyeztetés alapján kerülhet sor,

ezért amíg a miniszter úr nem dönt, nem lesz eredményhirdetés. A 444.hu-nak nyilatkozó érintett kutatók szerint emiatt több ezer kutató sorsa maradt függőben, az NKFIH pályázataira ugyanis nem egy-egy kutató pályázik, hanem egy pályázatot egész kutatócsoportok állítanak össze. A kutatók nem tudják igazán hová tenni, hogy Palkovics miért akarja ellenőrizni a pályázatokat, mikor az NKFIH az MTA-val együtt nagyon komoly, külföldi szaktekintélyeket is bevonó szakmai elbírálási rendszert épített ki, amihez a miniszter már valószínűleg nem sokat tud hozzátenni, már szakmai alapon. 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal már korábban is a tudománypolitikai rezsimváltás középpontjában volt: nemrég leváltották a hivatal éléről kormányzati pikszisből kiesett Pálinkás Józsefet, az MTA korábbi vezetőjét, a hivatal élére pedig Palkovics nevezhet majd ki új vezetőt. 

(Borítókép: Ajpek Orsi/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?