Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százezer egérrel bizonyították: a zsír hizlal

2018.07.17. 08:51

A sok zsír fogyasztása felelős az elhízásért és nem a cukorban vagy fehérjében gazdag étrend – ez állapították meg a Kínai Tudományos Akadémia kutatói nagyszabású egérkísérletükkel. A Kínai Tudományos Akadémia Genetikai és Fejlődésbiológiai Kutatóintézete által vezetett kutatás eredményeit a Cell Metabolism című nemzetközi tudományos folyóiratban publikálták, írja az MTI.

Az emberek étrendje zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz. Az 1980-as évektől globális kutatások keresik, hogy a táplálkozás mely összetevői játszanak kulcsszerepet az elhízásban. Számos tanulmány állította, hogy a szénhidrátok, különösen a cukor okolható leginkább, mások a fehérjét hibáztatják. Az is felmerült: a fehérjében szegény étrend kiválthatja, hogy az ember többet eszik, és ezáltal elhízik. Szintén népszerű nézet, hogy az étkezési zsírok fogyasztása segíthet a testsúly csökkentésében, és nem vezet elhízáshoz.

Egy új kínai tanulmány szerzői 29 különböző étrendet próbáltak ki egereken. Az étrendekben variálták a különböző összetevők mennyiségét: 8,3-tól 80 százalékig zsír, 10-től 80 százalékig szénhidrát, 5-től 30 százalékig fehérje és 5-től 30 százalékig szacharóz (étkezési cukor) szerepelt bennük.

A kísérlethez mintegy százezer egeret öt csoportba osztottak, és három hónapig, azaz emberi léptékkel 9 évig vizsgálták őket.

Arra az eredményre jutottak, hogy csak az étkezési zsírral táplált egereknél jelentkezett nagy energiabevitel és testsúlynövekedés. A megnövelt szén-hidrát- vagy a nagy cukortartalmú étrend nem okozott testsúlynövekedést, és a megnövelt fehérjebevitel sem vezetett nagy energiabevitelhez és hízáshoz.

A tanulmány összefoglalójához mellékelt tréfás kép
A tanulmány összefoglalójához mellékelt tréfás kép

„A kutatás gyengéje, hogy a kísérletet egereken végezték, és nem emberekkel folyt. Ugyanakkor sok a hasonlóság a fiziológiában és az anyagcserében, és ilyen hosszú távú kísérletet különben sem lehetne végrehajtani emberekkel" – mondta el John Speakman, a tanulmány vezető szerzője. Majd hozzátette: „A kutatás segíteni fog abban, hogy jobban megérthessük az emberi étrendet.