A rák felismerhető és megelőzhető

IMG 2774
2022.03.18. 16:42
Percenként 20 ember hal meg a világon rákban. Pedig a mai tudásunkkal nem kellene, hogy ez így legyen.

Ma estétől az ATV YouTube-csatornáján látható Húzós podcastbeszélgetésből megtudhatjuk, mi okozza a daganatos megbetegedéseket, hogyan lehet ellenük védekezni, és hogyan gyógyulhatunk ki belőlük. Ma ott tartunk, hogy 95 százalékos biztonsággal tudható, melyik hibás gén okozza az adott rosszindulatú tumort. A Húzós podcastban Rónai Egon vendége a számtalan nemzetközi díjjal kitüntetett rákkutató, dr. Peták István.

Egy két évvel ezelőtt megjelent publikáció szerint 25 ezer gén tehető felelőssé a rákbetegségért. Ezt a pontos számot és a rák alaposabb feltérképezését a 2003-ban alakult Humán genom projekt tette lehetővé a teljes emberi géntérkép feltárásával.

Ma már szinte száz százalékban meg tudják mondani, hogy melyik hibás gén okozza a daganatos megbetegedést, megtalálták a hiba forrását, ismerik az ok-okozati viszonyokat. Ez a felfedezés óriási mérföldkő az orvostudományban.

A DNS-lánc egy 1,5-2 méter hosszú szalag, amely össze van tekerve, és elfér egy-egy sejtben. Egy gén egy fehérjéhez szükséges információt tartalmaz, és 723 olyan gént ismerünk, amiknek a hibája rákbetegségeket okozhat.

A rákkutatók ma már bioinformatikai munkát végeznek, vagyis informatikai eszközöket alkalmaznak a biológiai folyamatok megismerésére.

Dr. Peták István a ma esti műsorban beszél a hibás fehérjére ható gyógyszerről és annak hatásmechanizmusáról is.

Fontos cél a személyre szabott megelőzés, a veleszületett génhibák feltérképezése és a szerezhető génhibák kiderítése. A génhibák kialakulásában életmódbeli szokások is nagy szerepet játszanak: a dohányzás elsőrangú felelőse lehet a génhibákért, mert kikapcsolja a figyelmeztető gén működését. Dr. Peták hangsúlyozza, hogy a rákbetegségek elkerülésében nagyon fontos lenne a személyre szabott szűrés. Ha kiderítjük, van-e hajlamunk, akkor a rendszeres szűréssel elé mehetünk a betegségnek.

Az emlő- vagy a petefészekrák szűrését már 30 éves kortól el kell kezdeni, mert a hajlam kideríthető, és egy korai stádiumban felismert daganat 99 százalékban gyógyítható. Dr. Peták István azt is elmondja, hogy 6 millióféle génmutáció létezik, ebből 1 millió okozhat daganatos megbetegedést, 5 millió pedig veszélytelen lehet. A védekezés legfontosabb tényezői a rendszeres szűrés, a napi minimum 30 perc mozgás, a vörös húsok és a dohányzás mellőzése.

(Borítókép: Dr. Peták István. Fotó: ATV)  • Hírek
  • Bankszámla