Hatalmas üzlet a legveszélyesebb plasztikai műtét

GettyImages-188108370
2022.09.08. 10:07

A brazil fenékfeltöltés (BBL) népszerű sebészeti eljárás, amely során saját testzsír felhasználásával a fenék magasabb, kerekebb és teltebb lesz idegen implantátumok nélkül.

Veszélyes a kerek forma

A processzus során a test egyéb területeiről (comb, has, csípő) szívják le a zsírt, amelyet befecskendeznek a farpofákba és a csípőbe. Itthon is nagyon népszerű az eljárás, egy plasztikai oldal adatai szerint négy éve több mint 24 000 brazil fenékemelést végeztek. Sajnos nem kockázatmentes: a műtétek után ugyanis a betegek (többnyire nők) egy része idegkárosodás okozta bénulástól vagy erős fájdalomtól szenved, sőt volt, aki belehalt a műtét szövődményeibe.

Ennek ellenére a művelet egyre népszerűbb, a beavatkozások száma drasztikusan növekszik

mondja Lina Triana, az Esztétikai Plasztikai Sebészet Nemzetközi Szövetségének (ISAPS) megválasztott elnöke. A legfrissebb statisztikák szerint 2020-ban több mint 40 000 fenékemelést végeztek okleveles plasztikai sebészek az Egyesült Államokban, kétszer annyit, mint öt évvel korábban.

A Grand View Research elemzői szerint a fenéknagyobbítás (beleértve a szilikonimplantátumokat is) 1,5 milliárd dolláros piacot képviselt 2020-ban, és még mindig évi 22 százalékkal növekszik, 2028-ban elérheti a 6,6 milliárd dollárt is – a veszélyes szövődmények ellenére. 

Sok a kontár

Az Egyesült Államokban egy néhány hónapos képzés lehetővé teszi az orvosok számára, hogy olyan bizonyítványt kapjanak, amely felhatalmazza őket a kozmetikai sebészet gyakorlására. Ezeket az okleveleket független testületek állítják ki, de nem minden szaktanács ugyanolyan kompetens. Az American Board of Medical Specialties orvosok által vezetett tanúsítványokat kiállító szervezet csak huszonnégy, a szigorú orvosi kritériumoknak megfelelő cégről tud.

Ha egy szakképzetlen orvos nem megfelelő technikát alkalmaz, súlyos egészségügyi komplikációhoz, sőt a beteg halálához is vezethet. Gyakran felmerülő probléma például a zsírelhalás vagy az ülés következtében bekövetkező zsírelmozdulás, valamint a tüdőzsír-embólia (ha a zsír a vérbe jut).

Egy friss felmérés szerint szerencsére a tendencia javul: a fenékemelések halálozási aránya a 2017-es 1/3000-ről 1/15 000-re esett vissza, ami már a hasplasztika alacsonyabb kockázati szintjét közelíti.

(Borítókép: Marco Antonio Monteiro / Getty Images Hungary)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport