További Tudomány cikkek
Szomorú hírrel szolgálhatunk az igazi kávérajongóknak: a zamatos, erős feketét tejjel kell inni! Legalábbis ha szeretnénk, hogy gyulladáscsökkentő hatása is legyen. A gyulladás a szervezet válasza a szöveteket károsító veszélyekre, például a baktériumokra, stresszre, de akár az extrém hőmérsékletre is. A krónikus gyulladás növeli a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatát.
Pepita az igazi
A koffein a legtöbbet fogyasztott pszichoaktív anyag a világon, a Föld lakosságának 80 százaléka él vele kávé, tea vagy üdítőitalok formájában. Szerencsére a kávé nemcsak finom, de egészséges is, biológiailag aktív vegyületei, például a koffein, antioxidáns hatásúak, segíthetnek távol tartani a gyulladásokat, a krónikus egészségügyi problémákat, de különösen akkor, ha tejjel keverjük el. Akik több mint hat csésze kávét fogyasztanak naponta, elkerülhetik a 2-es típusú cukorbetegséget és a a Parkinson-kórt is – a rendszeres koffeinfogyasztás nagyjából 25 százalékkal redukálja előfordulásának esélyét.
A kávé tele van a polifenoloknak nevezett antioxidánsokkal (ezek semlegesíteni tudják az ártalmas szabad gyököket), amik növényi eredetű másodlagos anyagcseretermékek, és jellemzően a növényi eredetű élelmiszerekben vannak.
A tej fehérjében gazdag, és tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amikre az embernek szüksége van. Ha a kettőt vegyítjük, ahogy sok kávéivó teszi, meglepően pozitív hatásokat érhetünk el.
A Koppenhágai Egyetem kutatói a polifenolok és az aminosavak közötti reakciót vizsgálták úgy, hogy mesterséges gyulladást hoztak létre immunsejteken, majd némelyik olyan antioxidánsokat kapott, amik korábban aminosavval reagáltak (ez felel meg a tejeskávénak), egy másik csoportjuk viszont csak polifenolokat (ami a feketekávé megfelelője) kapott. Ez a kísérlet bizonyította be, hogy az aminosavas antioxidánsok hatékonyabban harcolnak a gyulladással, mint a csak polifenolosak.
Amikor a fehérjék reagáltak az antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő tulajdonságuk megduplázódott. A kávé és a tej tehát tökéletes kombináció ennek az előnynek a kiaknázásához
– mondták a kutatók a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben.
Még jobb hír, hogy a tudósok szerint ez a megfigyelés nem csak a kávéra érvényes, mert más polifenoltartalmú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, vörösbor) aminosavakban gazdag élelmiszerekkel való kombinálása ugyanilyen előnyökkel járna.
De a vizsgálatokat csak laboratóriumban végezték, az eredmények korlátozottak, ezért a dán kutatók azt tervezik, a közeljövőben megvizsgálják az állatokra, majd az emberekre gyakorolt hatást, hogy megerősítsék hipotézisüket.
(Borítókép: RJ Sangosti / MediaNews Group / The Denver Post / Getty Images)