![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Megéri tömni ezt a fűszert, mert javítja az agyunkat
![GettyImages-963467888](https://kep.index.hu/1/0/4744/47445/474454/47445401_345025be130a4e7eaa1a1a6cd66048cd_wm.jpg)
További Tudomány cikkek
-
Az Eiffel-toronynál is nagyobb aszteroida tart a Föld felé, péntek 13-án lehet a találkozó
- Felszín alatti barlangot találtak a Holdon
- Nem mindegy, mit használunk a kutyánk szobatisztaságra neveléséhez
- Így csavarják el a szívünket a kutyusaink
- Veszélyben a férfiak termékenysége, és ebben is a mikroműanyag a ludas
Új tanulmány szerint a fahéj hat az emlékezetre és a tanulási képességekre, és csökkentheti a szorongásos tüneteket is. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a fűszer pozitív hatással van az egészségre, gyulladásgátló, antioxidáns, rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és erősítheti az immunrendszert is.
A patinás iráni Birjand Orvostudományi Egyetem kutatói most azt is felfedték, hogy a fahéjfogyasztás hatással van a memóriára és a tanulási kognitív képességekre is. A kutatók 40 tanulmányt vizsgáltak a fahéjfogyasztás tanulásra és emlékezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Ebből a 40-ből 33-at in vivo (élő szervezetben), 5-öt pedig in vitro (laboratóriumi körülmények között) végeztek. A tanulmányok tanulsága az volt, hogy a fahéjfogyasztás erősen pozitív hatással van a tanulásra és a memóriára.
Az in vivo vizsgálatokból az derült ki, hogy a fahéj és összetevői (fahéjsav, az eugenol és a fahéjaldehid) pozitív hatással vannak a kognitív funkciókra. Az in vitro vizsgálatokban a kutatók felfedezték, hogy a fahéj hozzáadása a sejtközeghez növeli a sejtek életképességét, miközben csökkenti az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó Tau-aggregációt és a béta-amiloidot.
A két klinikai vizsgálat fiatalok és 60 év alatti prediabéteszes felnőttek fahéjfogyasztására összpontosított. A fiatal felnőtteknek fahéjrudat kellett rágniuk a kísérletben, a prediabéteszes felnőttek 2 g fahéjjal fűszerezett fehér kenyeret fogyasztottak.
A fiatal felnőtteknél javultak a kognitív és memóriafunkciók és csökkentek a szorongásos tünetek.
A prediabéteszes résztvevők kognitív funkciói azonban nem sokat változtak a fahéjas kenyér elfogyasztása után.
Úgy tűnik tehát, a fahéj és vegyületei jótékony hatással vannak a megismerésre és a tanulásra, de további kutatásokra van szükség, amik a fahéj agyra gyakorolt hatására koncentrálnak, hogy kiderüljön, képes-e befolyásolni a kognitív károsodásokat és az agy általános állapotát.
Addig is együnk egy kis fahéjas máglyarakást, fahéjas kalácsot vagy csigát, vagy egy kanál fahéjas mézet, ami kitűnő fegyver a vírusok ellen.
(Borítókép: Matt McClain / The Washington Post / Getty Images)
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)