Mi történik, ha lenyelünk egy legódarabot?

GettyImages-173098097
2023.03.18. 11:28
Egy megdöbbentő kísérletben hat tudós azért nyelt le legófejeket, hogy megtudják, mennyi idő alatt ürülnek ki a szervezetből. Nem kellett két nap.

A gyerekek hat hónapos koruktól hároméves korig számos tárgyat nyelhetnek le, mert a szájukon keresztül fedezik fel a világot. Figyeljük csak meg, amint a kezükbe akad valami, egyből a szájukba veszik, legyen az macskafarok, mágnes vagy épp legó. A veszélyesebb (éles) tárgyak esetében műtétre lehet szükség, de ha például egy kis darab legóról van szó, nincs ok az aggodalomra – írja az Iflscience.

Ennek megállapításához végzett kísérletet hat gyermekgyógyászati szakember, akik alávetették magukat a nagy legókihívásnak. De nem tornyot vagy házat kellett építeniük, hanem megtudni, vajon mennyi időbe telik, amíg a legó áthalad az emberi emésztőrendszeren.

A próba kezdete előtt megállapították az önfeláldozó kutatók az átlag bélműködésének paramétereit: milyen gyorsan megy át rajtuk egy élelmiszer, és hogy milyen állagú székletet termelnek.

A bátor önkéntesek, akiknek nem lehetett korábban gyomor-bél rendszeri műtétjük, és képesnek kellett lenniük idegen tárgyak lenyelésére, bevetették magukat, egyenként nyelték le a kis legódarabkákat. És elindult a verseny, majd a bányászat.

A következtetés: átlagosan 1,71 nap kellett ahhoz, hogy egy legódarab áthaladjon a testen. De a kutatók hozzáteszik, lehetséges, hogy a gyermek rövidebb bélrendszerében az áthaladási idő eltérhet a felnőttekétől.

(Borítókép:  Oli Scarff / Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás