18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A főemlősök már 40 millió éve kedveskednek maguknak

GettyImages-522632354
2023.06.11. 20:03
Matilda Brindle, a londoni University College antropológusa és munkatársai több száz publikáció, 150 kérdőív, valamint állatkerti gondozók és etológusok megfigyelései alapján elkészítették a főemlősök maszturbációjának nagy kimutatását, hogy megértsék, egyáltalán miért könnyítenek magukon így az állatok, és mióta. Valószínűleg a főemlősök, minden majom és emberszabású majom őse már 40 millió éve gyakorolja a kellemes tevékenységet.

Az állatok is segítenek magukon szexuálisan, megfigyelték már a majmoknál (80 fajuknál), akiknél a nőstény orángutánok és kapucinus majmok botokat és más növényi részeket használnak rögtönzött vibrátorként. De a ceteknél – amelyek kéz nélkül ugyan, de sikeresen dörzsölik magukat mindenfelé pikáns tárgyakhoz, például hajótesthez –, vagy az elefántoknál, a rozmároknál, rágcsálóknál, denevéreknél, gyíkoknál is. 

Miért segíti a szaporodást?

Talán furcsának tűnhet, de az önkielégítés a reprodukciót is segíti és ősi, evolúciós hajlam lehet, nem véletlenül figyelhető meg több állatfajnál is rágcsálóktól a hüllőkig, de főleg a főemlősöknél gyakori viselkedés, különösen ha fogságban élnek.

Az első gondolatunk az lehet, hogy a maszturbáció éppen ellehetetleníti a szaporodást, hiszen koncentrációt és energiát igényel, elveszi az időt az utódnemzéstől, a táplálkozástól, és nincs eredménye utódok formájában. A tudósok eddig úgy gondolták, a fogságban tartott főemlősök önkielégítése a bezártság stresszéből ered, vagy csak a magas libidó mellékterméke, de akkor a vadon élő főemlősök miért maszturbálnak, ráadásul akkor is, ha vannak nőstények mellettük? Talán csak nem járatják az Őserdő Playboyt, ami háttérbe szorítja a főemlős asszonyt?

Martina Brindle, a londoni University College antropológusa és munkatársai több száz publikáció, 150 kérdőív, és állatkerti gondozók, továbbá etológusok megfigyelései alapján elkészítették a főemlősök maszturbációjának nagy felmérését, hogy megértsék, egyáltalán miért könnyítenek magukon így az állatok. A főemlősfajok mintegy 38 százaléka és a nemzetségek 79 százaléka szerepelt a vizsgálatban, az eredményeket június 7-én tettek közzé a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban.

Eszerint a fogságban tartott főemlősök között a nőstények közel 80 százaléka maszturbált, ahogy a hímeknél is, de a vadon élő populációknál a nőstények 35 százaléka áll szemben a hímek 73 százalékával. Vizsgálták az önkielégítés típusait, sőt, még a szexuális úton terjedő fertőzések előfordulását is. Ezután ezeket az adatokat kombinálták a kihalt és élő fajok evolúciós kapcsolataival, hogy rekonstruálhassák, vajon az ősi fajok maszturbáltak-e.

Eredményeik szerint a főemlősök valószínűleg több tízmillió éve maszturbálnak.

Most már tudjuk, hogy a főemlősök közül az összes majom és emberszabású majom őse nagy valószínűséggel végzett önkielégítést, vagyis körülbelül 40 millió évvel ezelőtt ez már bevett gyakorlat volt

– mondta Brindle a Live Science-nek.

Micsoda előnyök!

Van olyan elmélet, miszerint a szex utáni önkielégítés evolúciós szempontból előnyös, mert eltávolítja a kórokozókat a nemi szervekből. Megfigyelték, hogy azoknál a fajoknál gyakoribb, ahol nem büntetik a poligámiát, sőt.

A maszturbáció segíthet a hímeknek párzás előtt eltávolítani a rossz minőségű spermiumokat, így a jó minőségű spermiumok viszont gyorsan eljutnak a nőstényhez, még mielőtt egy konkurens lecsapna.

Az önkielégítés gyakoribb volt azoknál a fajoknál, ahol gyakran fordultak elő nemi betegségek. De az még bizonytalan, hogy a nagy libidó vagy az evolúciós előnyök késztetnek a viselkedésre.

Korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy az emberek között a nők önkielégítése barátságosabb környezetet teremt a spermiumok számára, ami növelheti a fogantatás esélyét. De nem csak előnyei vannak, mert a szexuális izgalom és a maszturbáció kevésbé savasítja a hüvelyt, ami sebezhetőbbé teszi a kórokozókkal szemben.

(Borítókép: iStockphoto / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport