Furcsa megállapítás született a Facebookról

2023.08.10. 07:23
Egy új oxfordi kutatás nem talált bizonyítékot arra, hogy a Facebook ártalmas lenne a felhasználók egészségére. Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű tanulmány 72 országból csaknem egymillió (946 798) 12 év feletti közösségimédia-felhasználó adatait elemezte.

A kutatás a platformtól függetlenül zajlott, a Facebook se nem szponzorálta, se nem rendelte meg az augusztus 9-én publikált tanulmányt.

Az Oxford Internet Institute kutatása Andrew Przybylski és Matti Vuorre professzorok vezetésével készült. A tanulmány szerint bár a közösségi médiával kapcsolatos negatív pszichológiai következményekről szóló jelentések gyakoriak szakfolyóiratok cikkeiben is, az ártalmakra vonatkozó bizonyítékok összességében inkább spekulatívak, mint meggyőzőek.

Przybylski elmondta, gondosan megvizsgálták az alanyok adatait, és nem találtak semmit, ami alátámasztaná, hogy a közösségi média rossz hatással lenne az egyénekre, sőt inkább az derült ki, hogy használata pozitívan befolyásolja az egyén pszichés állapotát.

Eltitkolták a Facebook elől

A különböző nemzetiségű és különféle demográfiai csoportokhoz tartozó felhasználok pszichéjén semmilyen negatív lenyomatot nem hagyott a Facebook. Vuorre véleménye az, hogy a korábbi kutatások főleg az északi társadalmak adataira és a felhasználók szubjektív beszámolóira támaszkodtak. Az új felmérés a lehető legnagyobb földrajzi mintát veszi alapul és így elemzi a közösségi média használati adatait a pszichés adatokkal összevetve és először ad egy átfogó adathalmazt és elemzést az oldal használatának a jólétre gyakorolt hatásáról.

Az oxfordi kutatási projekt eredményeit, amiben a Gallup közvélemény-kutató adatait használták fel csaknem egymillió emberről 2008 és 2019 között, több mint két évig sikerült a Facebook elől is eltitkolni.

A vizsgálatnál kétféle adatot kombináltak: a jóléti adatokat és a felhasználás elterjedtségének adatait.

Przybylski és Vuorre elmondták, ahhoz, hogy jobban megértsék a Facebook hatásait, három tényezőt vizsgáltak: az élettel való elégedettséget, valamint a negatív és pozitív pszichológiai tapasztalatokat. A kutatók életkor és nem szerint is differenciáltak, és elemzésük kimutatta,

a Facebook és a boldogság közötti összefüggés kicsit, de erősebb a férfiaknál, mint a nőknél, és a fiatalabb korosztály szintén jobban érzi magát a használat hatására, mint az idősebb.

A pozitív eredmények összhangban vannak az oxfordi kutatók korábbi vizsgálataival, amelyek a digitális technológia és a mentális egészség közötti kapcsolatot kutatták, és megállapították, hogy a technológiahasználat nem járt negatív pszichológiai következményekkel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM