Így nézett ki Jézus a mesterséges intelligencia szerint

2023.09.26. 14:48
A mesterséges intelligencia a torinói lepel alapján megalkotott egy HD-felbontású képet arról, hogy hogyan nézhetett ki Jézus valójában.

Ma van 90 éve, hogy 400 év után először mutatták be a torinói leplet, amely több mint 25 ezer embert vonzott a Keresztelő Szent János-székesegyházba.

A titokzatos és ellentmondásos tárgyról egyesek azt állítják, hogy Jézust a keresztre feszítése után ezzel tekerték körbe, majd ebben is temették el, és így kirajzolódhatott rajta az arca, bár sokan szkeptikusak, és úgy gondolják, hogy a lepel inkább átverés.

Pierre d'Arcis francia püspök 1390-ben írt VII. Kelemen pápának, hogy szerinte a lepel nem több, mint ügyes bűvészmutatvány. A lepel eredetiségének tisztázása érdekében természetesen folytak már vizsgálatok.

A szénizotóppal történő kormeghatározás során kiderült, hogy a lepel időszámításunk szerint 1260 és 1390 között készülhetett. 1979-ben a Torinói Bizottság kijelentette, hogy a foltok valószínűleg nem vérből, hanem pigmentből származnak. Majd 2018-ban a Journal of Forensic Science című szaklapban megjelent munkájukban igazságügyi orvosszakértők arról számoltak be, hogy mesterségesen hozták létre.

A római katolikus egyház mindeközben soha nem fogadta vagy utasította el teljesen, hogy a lepel valódi.

A torinói lepel rejtélye generációkat varázsolt el, és csak ritka alkalmakkor mutatták meg a világnak. Most a Daily Star az évforduló alkalmából a Midjourney mesterséges intelligencia segítségével HD-felbontásban alkotta meg a torinói lepel alapján, hogy hogyan nézhetett ki Jézus. A képet ide kattintva tudják megtekinteni.

A végeredmény hasonlít a Jézus-ábrázolásokhoz, de részletesebb és sokkal pontosabb is azoknál.  • Tippek
  • Babaváró hitel