A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

2023.09.28. 06:55
Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem fél eléggé a nukleáris háborútól, mert a modern élet „gyors tempójú szappanoperája” túlságosan elvonja a figyelmüket, pedig az ukrajnai háború sokkal közelebb hozta a világot ehhez a katasztrófához, mint gondoljuk.

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, hogy a nukleáris háború kockázata jelenleg valahol 1 és 5 százalék között van – írja a Daily Star.

Az egyik dolog, amit megtanultam, hogy ha az esély nem haladja meg az 50 százalékot, akkor a lakosság azt gondolja, hogy ez valószínűtlen

– mondta.

Weinstein, aki a Harvard Egyetemen szerzett PhD-t, azt mondta, hogy az általunk ismert világot az a veszély fenyegeti, hogy öt férfi döntései eltörlik. Ez az öt férfi pedig nem más, mint

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Joe Biden amerikai elnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Hszi Csi-ping kínai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Weinstein 2019-ben javasolta egy fúziós bomba nyilvános bemutatóját, mivel a legtöbb ember még nem fogta fel, hogy a modern fegyverek mekkora pusztítást képesek okozni.

Szerinte az emberiség az 1950-es évek közepén ért fordulóponthoz, amikor néhány év alatt megtanultuk, hogyan manipulálhatjuk az atomot és a DNS-t. Weinstein szerint ezek az innovációk képessé tették az embereket arra, hogy saját magukat pusztítsák ki, mivel olyan erővel babráltak, amit nem tudnak igazán irányítani.

Megjegyezte azt is, hogy manapság a legtöbb ember hagyja, hogy a modern élet felgyorsult tempója elterelje a figyelmét.

Senki sem figyel oda. Alva járunk az armageddon felé

– mondta.

Hozzátette, hogy a legtöbb ember az ukrajnai háborút afféle szappanoperának látja, és nem a világ végét jelentő fenyegetésnek, de elmondta, hogy ez a háború sokkal halálosabb dolog, mint azt a média sugallja.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM