Meglepő, mi miatt lehet drágább a jövőben a kávé
További Tudomány cikkek
- Van egy kísérteties szálloda, ahol biliárdgolyókkal dobálóznak a szellemek
- A súlycsökkentő műtét lehet a megoldás a túlsúlyos cukorbetegek problémáira
- A Ryugu aszteroida mintái hemzsegnek az élettől
- A vese sejtjei is képesek az emlékezésre
- Hatalmas aranylelőhelyre bukkantak Kínában, ez lehet a Föld egyik legnagyobbja
Veszély fenyegeti a kávét, a kakaót, a görögdinnyét és a mangót a beporzó rovarok biodiverzitásának csökkenése miatt, ami az éghajlatváltozás és a mezőgazdasági földhasználat változásának következménye. Mindez egy új tanulmányból derült ki, amelyről a Newsweek adott hírt.
A beporzók elvesztése által leginkább érintett területek közé tartozik a Szaharától délre fekvő Afrika, Dél-Amerika északi része és Délkelet-Ázsia, ahol elsősorban kávé- és kakaónövényeket termesztenek.
Ha ezek a növények az éghajlatváltozással egyre kevesebbet teremnek, egyre drágábbak is lehetnek, amennyiben a kereslet meghaladja a kínálatot.
Nehéz lenne a kávé és kakaó árában tapasztalt változásokat a beporzók pusztulásának tulajdonítani, szemben más tényezőkkel, például az időjárás és klímaváltozás hatásaival vagy gazdasági hatásokkal. Ha azonban a jövőben elveszítjük a beporzóink bőségét, ahogy az eredményeink szerint ez várható, akkor az olyan növények, mint a kávé és a kakaó árának növekedésére számíthatunk
– mondta Tim Newbold, a University College London munkatársa, a tanulmány társszerzője.
A beporzók elvesztése a trópusokon és világszerte széleskörű hatással lesz növények millióira. A növények mintegy 75 százaléka valamilyen mértékben az állati beporzókra támaszkodik.
Siobhan Maderson, a Cardiff University kutatója hangsúlyozta, hogy
a beporzók csökkenése komoly veszélyt jelent az élelmezésbiztonságra és a táplálkozásra.
Elmondta azt is, hogy a termelők számára gazdaságilag értékes és az emberek számára táplálkozás szempontjából legfontosabb növények létének többsége a rovarok beporzásától függ. Ezek közé tartozik számos gyümölcs, zöldség, dióféle, fűszer és a kávé.
Maderson hozzátette, hogy más veszélyek is fenyegetik a kakaót és a kávét, többek közt gombás fertőzések, a kártevők és az éghajlatváltozás.
A kutatók remélik, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet megvédeni a beporzókat a változó éghajlati viszonyoktól és a széles körben elterjedt mezőgazdaság hatásaitól, hogy megőrizhessük az általunk ismert és szeretett növényeket. Ez nemcsak a fogyasztás szempontjából fontos, hanem azon kistermelők számára is, akiknek jövedelme világszerte e növények értékesítésétől függ.
Maderson elmondta, hogy a beporzók jólétének támogatásához több fontos változásra van szükség.
Végül, de semmiképpen sem utolsósorban, mindenkinek mindent meg kell tennie az éghajlatváltozás megállításáért, mivel ez komoly veszélyt jelent az élelmiszerrendszerünkre
– hangsúlyozta Maderson.