18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A bipoláris zavar felemészti az embert, de lehet-e pozitív oldala?

2023.11.29. 14:05
A bipoláris zavar egy olyan pszichiátria állapot, mely az érintett személy mindennapjait befolyásolja. Kezelés híján a depresszió és a mániás állapot (súlyos esetben klinikai állapotúvá válva) váltogatja egymást. Az ezzel küzdők mindennapjait teljesen felemésztheti ez a mentális betegség, mégis lehetnek pozitív oldalai, amelyeket bipoláris zavarral élő szerzőnk mutat be.

A bipoláris zavarnak van hivatalos, unásig ismételgetett definíciója, mégis annak megélése az igazán fontos dolog. depresszió a bipoláris zavarral élők számára a biztonságot jelentheti, nem kell gondolkodni semmin, csak a takaró alá bújva aludni egész nap. A mánia pedig olyan állapot, ahol az ember félistennek hiszi, és bármire képesnek érzi magát, pörög, és sokszoros sebességgel égeti a saját életének gyertyáját.

Mindkét véglet pusztító. A depresszió az eleve rossz szellemi és testi állapoton felül leépíti az ember önbecsülését, a társas kapcsolatait, és akár a teljes életét is, gyakran szerfüggőséghez vezetve. Ezzel szemben a mánia – bár pozitívnak tűnhetnek az ezzel járó tünetek – fizikailag károsítja a testet, a magas kockázatvállalásával veszélybe sodorja az embert. Anyagi csődöt okoz, bűnözésre sarkall, a hiperszexualitás miatt veszélybe sodor, és legtöbbször a barátok és szerettek elvesztéséhez vezet.

Még zavarosabb a kevert fázis, amikor mindkét tünetcsoport egyszerre jelentkezik. Egyszerre levertnek és felhúzottnak lenni olyan állapot, amelyben a bipoláris zavarral élő ember számára több, egymással ellentétes, mások számára kizárólag külön-külön megélhető érzelmeket jelent. A magány, az elhagyatottság és végtelen sötétség érzése párosul a nyugtalan tenni akarás, a felhúzottság és világot sarkaiból kiforgatás érzésével. Ez olyan mértékben emészti fel a bipoláris zavarral élőt, melyet másoknak elképzelni is nehéz.

Nem véletlenül a kevert fázisban kísérlik meg a legtöbb öngyilkosságot a bipoláris emberek. A zavarral élők nagyjából 40 százaléka próbálja meg eldobni az életét, és minden tizedik bele is hal ebbe.

Bár a bipoláris zavar egy nehezen kezelhető mentális betegség, mégis vannak vele járó pozitívumok. Most megkíséreljük bemutatni ezeket.

1. Erőt és kitartást ad, legtöbbször kiemelkedő kreativitással

Az, hogy bipoláris zavarral rendelkezik egy ember, egyben azt is jelenti, hogy harcos és túlélő. Olyan dolgokon megy keresztül, amit mások el sem tudnának képzelni, de ha túléli, attól erősebb lesz.

A bipoláris zavar kitartást, bátorságot, kockázatvállalást és merészséget ad. Ami nem feltétlenül jelent jót a társadalmi konvenciók mentén, de mindenképp az emberiség előremutató tehetségei közé emeli a bipoláris zavarral élőket. Néhány híres személy, aki bipoláris zavarral él, vagy azzal küzdött élete során: Mariah Carey, Aaron Carter, Francis Ford Coppola, Robert Downey Jr., Richard Dreyfuss, Carrie Fisher, Mel Gibson, Selena Gomez, Frida Kahlo, Jean-Claude Van Damme, Mark Vonnegut – és a végtelenségig sorolhatnánk.

2. Proaktívabbá tesz az általános egészséggel kapcsolatban

A bipoláris zavar egyik velejárója, fontos része, hogy proaktívan kezelik a fizikai egészségüket a bipoláris zavarral élők: mit esznek, mennyit mozognak és hogyan alszanak.

Ahhoz, hogy mentálisan is gondoskodni tudjanak magadról, gondoskodniuk kell az általános fizikai egészségükről. A testmozgás és a jobb táplálkozás hosszú távon segít pozitívabbnak maradni.

3. Empátiát ad más emberek iránt

A betegség érzékenyebbé teszi a bipoláris zavarral élőket mások iránt, és kevésbé ítélkeznek azok után, amin keresztülmentek. Empatikusabbá válnak, jobban igyekeznek megérteni mások problémáit, jobban átgondolni ezeket az érzéseket, amelyek az emberek sorsából fakadnak.

4. Segít megismerni, hogy kik az igazi barátok

A bipoláris zavarral élők körüli folyamatos történések kapcsán minden esetben kiderül, hogy ki az, aki valójában ott van a leggyengébb pillanatokban, és minden körülmények közt kitart a beteg mellett. Bebizonyítja, hogy egyesek mennyire szeretik a beteget feltételek nélkül. Emiatt a bipoláris emberek sokkal jobban képesek átlátni, kik az igaz barátaik.

5. Képessé tesz arra, hogy segítsen másoknak, akiknek bipoláris zavaruk van

A betegséggel való küzdelem segíti a bipoláris zavarral élőket abban, hogy sorstársaiknak segítséget nyújtsanak az egyes mentális epizódok túlélésében, és az abból való felépülésben. Sokszor a betegek gyermekei is öröklik a bipoláris zavart (vagy más mentális betegséget), így a gyerekek támogatása a betegség kezelésében is sokkal magasabb szintű lehet, mint egy átlagos szülő esetében.

A bipoláris zavarral élők nagy része szeretné, ha mások is profitálhatnának a bipoláris zavarral folytatott küzdelmeikből.

A cikk szerzője bipoláris zavarral él.

Ha baj van...

Ha tanácsra, segítségre vagy szakemberre van szüksége, az alábbi elérhetőségeken is érdeklődhet:

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport