Rekorddöntéssel figyelmeztettek az egyik legnagyobb veszélyre

2023.12.06. 11:19

Az újrahasznosítás sem megoldás? Se szeri, se száma azoknak a fiatalok által kezdeményezett demonstrációknak és flashmoboknak, amelyek a PET palackok környezetre és az emberekre gyakorolt veszélyes hatásaira hívják fel a figyelmet. Most éppen Ománból érkezett egy üzenet a világnak.

A természetvédelmi világnapon a Cheltenham Muscat iskola és az Oman Sail Guinness-rekordot állított fel a Legnagyobb műanyag palackos mondat címmel, arra figyelmeztetve, hogy a műanyaghulladék elleni globális küzdelemben sürgős és közös fellépésre van szükség.

A rekordkísérlet két napon keresztül zajlott az iskolában, az egész közösség részt vett benne, a diákok, a személyzet, a szülők, de még a helyi szállodák és az Ománi Környezetvédelmi Társaság is. A kezdeményezés egyben egy nemzetközi természetvédelmi program elindítását is jelentette (Cheltenham Muscat: Project Earthlings).

Az esemény során öt héten keresztül gyűjtötték a műanyag palackokat a háztartások és a takarítóbrigádok, a hulladékból pedig a Project Earthlings elindult Ománból! mondatot rakták ki. A kezdeményezés egyrészt rekordkísérlet, de még ennél is fontosabb, hogy figyelemfelhívás a műanyagok problémájára.

Oona Carlin, a Cheltenham Muscat ügyvezető igazgatója hangsúlyozta az iskola elkötelezettségét a környezetvédelem iránt, és elmondta, hogy a Földlakók projekt lehetővé teszi a diákok számára, hogy aktívan részt vegyenek a pozitív hatás elérésében.

A diákjaink megértik, hogy milyen fontos a természetvédelem, aggódnak a környezetükért, és meg akarják azt védeni a jövő generációi számára, a Project Earthlings lehetővé teszi számukra, hogy részt vegyenek benne, és valódi változást érjenek el.

Dr. Khamis al Jabri, az Oman Sail vezérigazgatója és Carlin együtt vette át a hivatalos rekordigazolást Pravin Pateltől, a Guinness-rekordok bírájától.

A korábbi rekord 11.939 palack volt, amelyet az indiai Mumbaiban állítottak fel. A Cheltenham Muscat és az Oman Sail felülmúlta ezt a rekordot 32.316 palackkal, a legnagyobb betű az O volt, ami 1613 műanyag palackot tartalmazott. Ez a rekord azért is fontos most, mert éppen Dubajban ülésezik az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP28).

Az esemény jelentős jelzés Omán természeti környezete és élővilága szempontjából is.

Míg az italgyártók a műanyagok újrahasznosításáért lobbiznak és ezzel kapcsolatos kampányokat finanszíroznak, egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a műanyagok újrahasznosítása is egészségügyi kockázatot hordoz, míg az egyre népszerűbb alumíniumdobozok végtelenszer újrahasznosíthatóak egészségkárosítás kockázata nélkül.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.