Egy titkos összeesküvés ösztrogénhormonnal iktatta volna ki Hitler kegyetlenségét

2024.02.13. 22:07
A holland endokrinológus, Max Nieuwdorp könyve, a Hormonok – az életünkre ható hírvivők kis hormontörténelemmel is szolgál, de azt is bemutatja, milyen hatással vannak egész életünkre, a magzati kortól a késő idős korig.

Ha elgondolkoztunk már azon, miért nem tudjuk abbahagyni a csokievést és miért kell mindig repetáznunk a spenótból (már ha szeretjük), akkor gyorsan nyissuk ki a holland belgyógyász-endokrinológus Max Nieuwdorp Hormonok – Az életünkre ható hírvivők című könyvét. Közel 300 oldalon ezekre a kérdésekre is választ ad. De azt is megtudhatjuk belőle, hogy mi az oka annak, hogy a kakasok az idegen tyúkokhoz jobban vonzódnak, mint saját párjukhoz, és így már az emberi hűtlenségben rejlő élvezeti faktor is világosabbá válik. Ez is a hormonok miatt van, még ha nem is mentség.

A hormonok néhány éve léptek ki a reflektorfénybe a mikrobiommal kézen fogva, mind a kettő slágertéma most az egészséges és hosszú életet, boldog, kiegyensúlyozott időskort kutatók között. De már az utcán is gyakran hallani, hogy valaki a hormonjaira hivatkozik, ha rég nem látott ismerőse fáradtnak titulálja. Lehet rájuk fogni a fáradtságot, nyűgösködést, hízást, fogyást. 

A holland orvos könyvéből kiderül, a hormonok már a fogantatástól mennyire befolyásolják az életünket végig a 100-200 évig, amíg sikerül kihúznunk. A szerző színes, élvezetes stílusban, történelmi példákkal is illusztrálva meséli el, mi mindenre hatnak ezek a kis kémiai hírvivők. Apropó illusztráció, szerencsére a könyv magyar kiadója, a Typotex nem spórolt a képekkel, úgyhogy aki vizuálisabb típus, az most megtanulhatja, hol az agyalapi mirigy vagy a mellékvese. De a 17. századi szakállas nő képébe is belefuthatunk, hiszen az ő Bud Spenceres szőrzetéért is a hormonokat kell okolni.

A jövőt is meghatározzák

Ahogy a szerző írja, a hormonok tehát szinte science-fiction szerű hatással lehetnek a jövőnkre, úgy, hogy már az anyaméhben megtapasztalt anyai hormonszint-ingadozás kihat az évekkel későbbi fejlődésre. Akár a hízékonyságra is. Na, most felkaptuk a fejünket, ugye? A notórius megcsalók után a gömbölydedek is megtalálhatják a saját kibúvójukat a hormonokban! 

A könyvből az is kiderül, hogy hiába élünk sokkal tovább, mint néhány évtizede, lényegesen több a hormonális problémánk, ami már a gyerekeknél is megjelenik. Testünk ugyanis tele van kemikáliákkal, lágyítókkal, növényvédő szerekkel, amikhez mind az ételeken keresztül jutunk. Az állati étrend is felelős, de a fehérjebázisú húspótlók is gyanúsak, megzavarhatják az ösztrogénszintet, bár erről még vitatkoznak a kutatók. Ha már táplálkozás, Nieuwdorp azt is elmeséli,

a 2. világháború idején a brit kémek azt tervezték, ösztrogént csempésznek Hitler ételébe, hogy meglágyítsák kegyetlen személyiségét.

A szerző szerint az ötlet nem volt rossz, be is válhatott volna, de nem sikerült kivitelezni.

Nieuwdorp a magzati lét és a kisgyerekkor hormonhullámzásai után sokat foglalkozik a kamaszokkal is. De nem csak szigorúan a hormonokkal kapcsolatban, kitér a tinik nehéz éveire, amik persze szintén komoly hormon–befolyás alatt keserítik meg a környezetükben élők életét, de finoman nevelési tanácsokat is ad. A sok tesztoszterontól nyögő kamasz lehet szagosabb és ügyetlenebb, mint néhány évvel korábban, de azért a kommunikációt ne szakítsuk meg vele, sínre kerül, sokszor azok még jobban is, akikre ráhagyják a hormon-tombolást és kiélhetik a kamaszkorukat.

Trump sörénye

Szóba kerülnek a transzszexuálisok, az LMBTQ, a bélbaktériumok, de még Donald Trump haja is, mert a volt elnök egy tesztoszteron lebomlást akadályozó szerrel kezeli sörényét, hogy ne hulljon ki. Miután szisztematikusan végigvezet minket az életminőséget befolyásoló hormonokon, bónuszként még Jeff Bezos-t is behozza a képbe, és azokat a kutatásokat, amik az életmeghosszabbító hormonkezeléseket állítják fókuszba. 

Igen vaskos az öregedéssel foglalkozó fejezet, amiben a szerző elmagyarázza, mi történik kimerülő hormon–háztartásunkkal, és azt is elmondja, mit tehetünk, hogy egészséges és kiegyensúlyozott idős korunk legyen a hormonokra is odafigyelve.

Informatív, sokszor mulatságos és könnyű olvasmány a Hormonok, néha azonban úgy érezhetjük, a szórakoztatás a szakmaiság rovására megy, például, amikor azt olvassuk „Bizonyos állatok életük során képesek a nemváltásra, gondoljunk például a Némó nyomában című Disney-filmből ismert bohóchalra.” A bohóchal tényleg képes a nemváltásra, ha a körülmények rákényszerítik, de ezt az etológiai tényt nem kell a Disney-vel alátámasztani, hiszen az általa ábrázolt világ nem a tényszerűségéről ismert. Máshol az az ember érzése, hogy Nieuwdorp ott is a hormonokat keresi, ahol más a magyarázat, ilyen például, mikor a Challenger űrrepülő katasztrófáját a modern ember felborult alvásritmusával és az ezzel összefüggő stresszhormon-ingadozással hozza összefüggésbe, „Valószínűleg az olyan durva számítási hibákat is, mint a Challenger űrsikló 1986-os tragédiáját... a felborult alvásritmus okozta.” Noha, a NASA szerint az indításra túl hidegben került sor, ezért az egyik gumitömítés nem működött jól és ez vezetett a tragédiához.

A könyvet mégis érdemes elolvasni, mert sok minden kiderül testünk titokzatos kémiai hírvivőiről, amik a történelem sok nagy figuráját is befolyásolhatták. Az én kedvencem ezek közül, melyekben Jeanne D'Arc ugyanúgy felbukkan, mint John F. Kennedy vagy Kleopátra, a halhatatlan nőről szóló, ami egy több mint 100 éve, fiatalon elhalálozott nő örökéletű sejtjeiről szól.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM