Megállíthatatlanul drágul a kávé, sokan félnek, hogy luxuscikké válik
További Tudomány cikkek
Szülei vagy nagyszülei elbeszéléseiből talán már mindenki hallott olyan, ma már teljesen alapvető élelmiszernek tartott dolgokról, amelyek az ő gyerekkorukban kifejezetten ritkaságnak és luxusnak számítottak – így kétségkívül összeszorul az ember gyomra akkor is, ha azt hallja a hírekben, hogy bizonyos termékek beszerzése nehézkessé válhat a jövőben.
A kávéfogyasztást illetően általában sokkal inkább arról esik szó, hogy a legújabb kutatások éppen azt állapították meg, hogy a koffeines ital fogyasztása egészséges vagy kifejezetten káros, hamarosan az egyre csak emelkedő piaci ára miatt fájhat majd a fejünk.
De tényleg nehezen megfizethető luxuscikké válhat a kávé?
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány cikke szerint mindez valós veszély lehet, hiszen a világpiacon a kávé ára jelentős emelkedést mutatott, az arabica kávéfajta idén júliusban 33 százalékkal, a robusta 68 százalékkal drágult egy év alatt a Világbank adatai szerint.
Jelenleg a kávépiacot elsősorban az időjárási körülmények és a tőzsdei hangulat befolyásolja. Brazíliában, a világ legnagyobb kávétermelő országában a fagyok jelentős aggodalmat keltenek, bár eddig nem okoztak számottevő terméskárt. Ezzel szemben a szárazság már komoly negatív hatással lehet a jövő évi termésre. Világszinten az El Nino jelensége szintén befolyásolja a kávétermést, különösen a Karib-térségben, Közép-Amerikában és Ázsiában, ahol hirtelen áradások és hosszú aszályos időszakok váltakoznak.
A kávé iránti globális kereslet több éve meghaladja a kínálatot, ami az árak emelkedéséhez vezetett.
Az egyik legnagyobb kihívást így kétségkívül a klímaváltozás jelenti, amely hosszú távon a legnagyobb kávétermelő régiókban, például Dél-Amerikában komoly problémát jelenthet, Brazíliában és Kolumbiában pedig emellett fennálló társadalmi problémák is kockázatot jelentenek, ami tovább növelheti a kávé árát.
Mi a helyzet Magyarországon?
Ennek ellenére nem mindenkinek kell keseregnie, hiszen az egyre enyhébb telek miatt Európában is megjelenhetnek kávéültetvények.
Magyarországon a kávéfogyasztás jelenleg teljes mértékben importból származik, így a hazai árakat a világpiaci drágulás mellett a forint árfolyama és a szállítási költségek alakulása is befolyásolja. Jelenleg egy 200–250 grammos őrölt kávé ára országos átlagban 1400 forint körül van, ami éves szinten 8 százalékos növekedést jelent. Persze ennél jóval inkább a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha vendéglátóhelyeken fogyasztunk kávét, ahol egy eszpresszó ára átlagosan 540 forint körül mozog, ami 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest.
Ennek fényében a ritka és luxussá válás még odébb van, de a klímaváltozás belátható és beláthatatlan következményei kétségkívül nagyban felül fogják írni azt, amit jelenleg kávétermesztésnek hívunk.
(Borítókép: Volanthevist / Getty Images Hungary)